Numele instituțiilor europene sunt tot mai prezente în informările pe care le oferă mass media publicului larg. Fie că vorbim despre decizii, despre proiecte de viitor, Comisia Europeană, Parlamentul European se regăsesc pe aceste paliere care se răsfrâng în plan național. Ei bine, în aceeași notă a actualității europene este și anunțul pe care îl fac reprezentanții Legislativului comunitar legat de stagii pentru cetățenii Uniunii Europene în cadrul instituției. Nu facem decât să detaliem acest subiect. Informațiile vin din partea domnului Bogdan Bârla, ofițer de presă în cadrul Biroului de Informare în România al Parlamentului European.

Așadar, domnule Bârla, vă propun să clarificăm care este scopul acestor stagii?

Parlamentul European are acest program de stagii cu caracter permanent cu scopul de a ajuta pe cei interesați să-și dezvolte niște abilități, să-și formeze o experiență profesională și, în același timp, să cunoască mai bine instituția Parlamentului European, modul în care aceasta funcționează și să intre în contact direct cu persoane care se ocupă de problematicile europene aflate pe agenda publică.

Sunt mai multe tipuri de stagii, așezate pe mai multe zone de pregătire.

Există stagii pentru absolvenții de învățământ superior, așa numitele stagii Robert Schuman. Există stagii de formare pentru cei care încă nu sunt absolvenți de învățământ superior, există stagii pentru traducători și pentru interpreți de conferință. Stagiile Robert Schuman sunt adresate absolvenților care au o diplomă de licență. Sunt niște condiții generale, precum vârsta de 18 ani. Este necesar ca cei care aplică să cunoască în mod aprofundat una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene și aș adăuga aici că este necesar ca, pe lângă limba maternă, în cazul de față româna, un candidatul să cunoască cel puțin una dintre limbile engleză, franceză sau germană; inclusiv formularul de candidatură se va completa într-una dintre aceste trei limbi, la alegere. Stagiul Robert Schuman are o durată de 5 luni. În prezent suntem în plină perioadă de depunere a candidaturilor lansată la 15 august și această perioadă se încheie la 15 octombrie. Alături de aceasta, mai sunt stagii care se adresează persoanelor care nu au încă o diplomă de licență, în special studenți care nu au finalizat încă studiile și care pot aplica cu condiții similare față de cele menționate anterior. Diferența ar fi că durata stagiului este de patru luni.

Cei care sunt interesați de astfel de stagii, pot afla mai multe informații căutând pe internet o anumită pagină.

Site-ul general al Parlamentului European este www.europarl.europa.eu. Este locul de pornire în care se vor regăsi toate aceste informații pe care le-am redat într-un format succint. Acolo, candidații vor găsi o serie de întrebări frecvente și răspunsurile la acestea, vor găsi pașii detaliați pe care trebuie să-i urmeze și vor găsi și datele relevante de contact, în cazul în care au nevoie de informații suplimentare.