Ministrii de interne şi ai transporturilor din nouă ţări legate prin linii feroviare – Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, Belgia, Luxemburg, Olanda şi Elveţia – au convenit, la Paris, să consolideze măsurile de securitate în gări şi trenurile internaţionale, după atacul dejucat într-un tren pe ruta Amsterdam-Paris, la 21 august.

Autorităţile din nouă ţări europene vor spori controalele privind identitatea pasagerilor şi a bagajelor în cazul călătoriilor cu trenurile internaţionale pe distanţe mari.

De asemenea, vor emite bilete nominale pe acest tip de trenuri, pentru a întări securitatea, iar pe calea ferată vor fi suplimentate patrulele mixte formate din poliţişti din aceste state.

Măsurile figurează într-o declaraţie comună dată publicităţii la încheierea reuniunii de la Paris. În declaraţie, cei nouă miniştri fac apel la Comisia Europeană să înăsprească legislaţia cu privire la armele de foc şi cer serviciilor de informaţii să-şi intensifice cooperarea.

Violeta Bulc, comisar european responsabil de Transport, a declarat după reuniune că securitatea şi siguranţa pasagerilor este o prioritate majoră a Comisiei Europene.

”Întâlnirea a fost extrem de importantă şi eficientă. Este esenţial ca transportul public să rămână deschis şi accesibil, iar măsurile de securitate trebuie să fie proporţionale cu ameninţările. Declaraţia adoptată astăzi va da un nou impuls consolidării securităţii feroviare. Comisia va lucra foarte strâns cu statele membre ale UE, cu experţii din industria de profil pentru a identifica modalităţi de creştere a securităţii feroviare transfrontaliere.”

Recomandările făcute în cadrul reuniunii de la Paris vor fi dezbătute de un grup de lucru pentru securitatea feroviară europeană, la 11 septembrie, apoi de miniştrii Transporturilor din statele UE, care se vor întâlni la 7-8 octombrie.