Continuarea violenţelor pe teritoriul Ucrainei reprezintă un real motiv de dezamăgire, a spus Preşedintele Comisiei Europene, care a reafirmat necesitatea respectării prevederilor Acordului de la Minsk.

Jean Claude Junker a subliniat că acest mesaj vizează în special partea rusă:

„Aş vrea să reafirm dorinţa de a vedea că cele două părţi pun în aplicare, în totalitate, prevederile acordului de la Minsk. Şi mă refer în special la Rusia. Asta pentru că partea rusă nu pare să îndeplinească îndatoririle care îi revin”

Acordul de liber schimb între Uniunea Europeană şi Ucraina a reprezentat un alt subiect discutat în cadrul întâlnirii dintre Jean Claude Junker şi preşedintele ucrainian, Petro Poroshenko. Oficialul european a insistat asupra faptului că acesta trebuie să se aplice de la 1 ianuarie 2016 şi că nicio amânare nu va fi acceptată, chiar dacă există încercări de a întârzia intrarea lui în vigoare .

Preşedintele Comisiei Europene a remarcat, totodată progresele realizate de Ucraina şi a anunţat intenţia Uniunii de a propune liberalizarea, pentru această ţară, a regimului vizelor, chiar înainte de sfârşitul acestui an.

Potrivit unui bilanţ recent, peste 6 800 oameni au murit în luptele din estul statului vecin şi 1 400 000 ucrainieni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele