In prezent pentru a intra în colectivitate, copiii sunt supuşi unor teste care, spun medicii, nu sunt concludente şi în plus costă.
Pentru milioane de părinţi începutul de an şcolar este un test de rezistenţă. Printre multe alte griji trebuie să îi ducă la doctor pe cei mici pentru examenul coproparazitologic şi exudatul faringian.

Părinţii trebuie să suporte contravaloarea consultaţiei şi eventualele analize pentru înscrierea copilului la grădiniţă sau la şcoala, întrucat CNAS nu decontează astfel de servicii.

Pe de altă parte , secretarul de stat Dorin Săndesc afirmă că se pregăteşte un ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei pentru a prezenta explicit condiţiile medicale necesare înscrierii copiilor în unităţile de învatamânt la începutul anului şcolar. Începând din anul scolar 2015-2016, elevii vor prezenta doar o adeverinţă de la medicul de familie prin care se atestă faptul că respectivul copil sau elev este clinic sănătos şi nu suferă de o boală contagioasă”, a spus secretarul de stat. În cazul în care medicul de familie consideră necesară realizarea acestor analize, întrucât suspectează o anumită boală, cu certitudine acesta va trimite copilul să facă analizele bacteorologice, dupa care va putea elibera avizul medical pentru intrarea în colectivitate, a adaugat Săndesc.