Programul va finanţa numai acele proiecte transfrontaliere care vor implica parteneri din ambele ţări şi de care beneficiază comunităţi de o parte şi de a alta a graniţei.

Cooperarea transfrontalieră include judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi şi Constanţa, precum şi 8 regiuni din Bulgaria: Vidin, Vratsa, Montana, Veliko Târnovo, Plevna, Razgrad, Ruse, Dobrich şi Silistra.

Despre depunerea proiectelor, membru Team Europe România, Ileana Gugoaşă.

” În acest moment, este deschisă linia de finanţare pentru Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră între România şi Bulgaria, noua execuţie bugetară 2014- 2020. Sunt două linii mari de finanţări pe care se merge, pe programe soft şi pe programe hard. Programele soft se referă la programele în care se fac schimburi de experienţă, cursuri, întâlniri, focus- grupuri pentru autorităţi, instituţii publice, organizaţii neguvernamentale care au în activitate domeniile finanţabile, de asemenea, asociaţii de IMM-uri şi Camere de Comerţ. Condiţia este ca să aibă un partener în Bulgaria, deci entitatea din România care doreşte să aplice la aceste fonduri trebuie să aibă un partener similar în Bulgaria pentru că este un program de cooperare transfrontalieră.”

Programul are un buget total de 258 de milioane de euro, din care 215 milioane reprezintă alocarea din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

”Aceste programe soft, aşa cum am spus, sunt cu un sprijin de până la 1,5 milioane de euro, şi, bineînţeles, există şi un program hard care merge până la 6 milioane de euro, unde se pot realiza investiţii, inclusiv drumuri comune de acces pentru partea română şi pentru partea bulgară. E un program pe care autorităţile din România şi organizaţiile neguvernamentale din Constanţa au mers foarte bine, mai ales cu parteneri din Dobrich, parteneri din Varna, parteneri din localităţile eligibile din Bulgaria şi, cu ajutorul cărora, în execuţia bugetară trecută au fost realizate drumuri de acces, drumuri la obiectivele de interes turistic, pieţe agroalimentare, deci a fost un program de succes pentru cooperarea dintre România şi Bulgaria şi sperăm că şi în această execuţie bugetară să fie, de asemenea, un program de succes.

Termenul de depunere pentru această sesiune este 30 septembrie, deci lucrurile sunt destul de avansate, ştim primării care lucrează la astfel de proiecte. Primăria Limanu, Primăria Mangalia au parteneri şi nu numai. Există şi alte localităţi din judeţ care sunt interesate de astfel de proiecte.”

Prin punerea în comun a resurselor, regiunile implicate în cooperarea transfrontalieră se bucură de rezultate măsurabile, fie că vorbim de infrastructura modernizată, de acţiuni comune de promovare a regiunii transfrontaliere, dar şi de programe de educaţie şi instruire profesională.