Pentru că vine toamna, îmi acopăr inima cu ceva şi vă poftesc să lăsaţi în pace Litoralul. Dimineaţa e răcoare, după-amiaza e răcoare şi tot într-o răcoare o s-o ţinem.

La schimb, am pentru domniile voastre o staţiune cu aer curat, linişte şi ape minerale foarte sănătoase. Cu mirosul lor o să vă obişnuiţi, pînă la urmă!

Ideea ar fi că organismul, deşelat după chefurile de peste vară, trebuie musai reparat.

Aşadar, ficat, stomac, încheieturi şi metabolism de urs numai la Sîngeorz-Băi, în jud. Bistriţa Năsăud!

Sîngeorzul apare ca staţiune balneară încă din secolul al XVII-lea.

Este situat pe Someşul Mare, în sudul Munţilor Rodnei, la o altitudine de 465 m, înconjurat de măguri vulcanice acoperite cu păduri de fag.

Pînă la Bistriţa sunt 56 km, iar pînă la Năsăud 31.

Temperatura medie anuală este de 7,5°C, iar umiditatea trece de 82%.

Veţi găsi acolo izvoare de ape minerale bicarbonatate, clorate, sodice, calcice, magneziene, care le pot concura fără grijă pe cele de la Vichy sau Karlovy Vary, însă dau rezultate mai bune în tratamentul afecţiunilor tubului digestiv, al bolilor hepato-biliare, metabolice şi de nutriţie.

izvoare apă minerală

Folosite în cura externă, apele de la Sîngeorz-Băi repară, cît de cît, articulaţiile ruginite de reumatism.

Există la Sîngeorz-Băi instalaţii pentru băi calde cu ape minerale, pentru electroterapie şi hidroterapie, pentru aerosoli şi inhalaţii, împachetări cu nămol cald şi cu parafină, plus mofete şi săli de gimnastică medicală.

Complexul balnear are 220 de camere şi o bază proprie de tratament, plus un restaurant dietetic.

În staţiune există şi un sanatoriu cu 600 de locuri şi, deloc de neglijat, vile confortabile unde se pot relaxa turiştii, cu sau fără hibe medicale.

Sigur, la Sîngeorz nu se merge ca la Mamaia, pentru a toca bani şi a ne da importanţi. Totuşi, posibilităţi de petrecere a timpului liber s-ar găsi: există club, cinematograf, săli de jocuri, terenuri de tenis şi de volei, se pot face excursii la Dealul Prihodişte, unde se dă în spectacol o mofetă gălăgioasă naturală, mai exact gazul trece prin apă şi produce un zgomot ca de fierbere, pe care-l auzi de la distanţă.

Pentru turiştii cu gusturi mai distinse, oraşul are un Muzeu de Artă Comparată, unde lucrările pot fi admirate şi comparate la un pahar de apă minerală Hebe.

apă minerală Hebe

Se pot vizita, de asemenea, obiective turistice din zonă, în frunte cu casele memoriale Rebreanu şi Coşbuc.
Cum s-ar zice, o triplă jubilaţie: a minţii, a ochiului şi a ficatului!

O recomandare din experienţa colectivă: dacă beţi apă minerală de Sîngeorz, nu vă depărtaţi prea mult de acele locuri unde până şi regii se retrag pentru a medita în totală singurătate.