Comisia Europeana a alocat peste 2, 4 miliarde de euro statelor membre pentru gestionarea frontierelor și cooperarea polțienească. România beneficiază in acest scop de peste 98 de milioane de euro.

Comisia Europeană a aprobat programul național multianual al României, finanțat din Fondul UE pentru securitate internă.

Cu un buget total de peste 98 milioane de euro, programul urmează să contribuie la asigurarea unui nivel ridicat de securitate și de prevenire a criminalității, garantând astfel gestionarea sigură a frontierelor externe ale Uniunii Europene.

În domeniul vizelor și gestionării frontierelor, programul va urmări modernizarea infrastructurii consulare și dotarea anumitor unități cu sisteme și echipamente specifice, precum și îmbunătățirea capacității de intervenție la frontier.

De asemenea, se urmăreste implementarea de noi tehnologii de control, asigurarea continuității sistemelor informatice relevante și înființarea de Centre de coordonare regională pentru EUROSUR.

Finanțarea acestor măsuri se realizează prin Instrumentul pentru frontiere și vize, cu o alocare de peste 61 milioane de euro.

În ceea ce privește prevenirea și combaterea criminalității, programul are în vedere dezvoltarea capacității operaționale a poliției, de formare și schimburi de informații.

Acest lucru prevede investiții în infrastructură și îmbunătățirea capacității de analiză în domeniul criminalității informatice, traficului de ființe umane și de droguri, precum și combaterii corupției.

Totodată, în domeniul gestionării riscurilor și crizelor, sunt prevăzute măsuri de consolidare a siguranței transportului aerian și de creștere a capacității operaționale prin formarea și echiparea unităților de intervenție.

Țarii noastre i-au fost alocate, peste 37 milioane de euro pentru implementarea acestor activități.

România are la dispoziție și o alocare de 180,000 de euro pentru acțiuni specifice, la nivel transnațional.

Comisia Europeană a aprobat 23 de programe naționale multianuale în cadrul Fondului pentru azil, migrație și integrare și al Fondului pentru securitate internă.

Finanțarea totală la nivel UE alocată acestor programe se ridică la aproximativ 2miliarde și jumatăte de euro pentru perioada 2014-2020.

Dimitris Avramopoulos, comisarul pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, a declarat ca în prezent, statele membre se confruntă cu dificultăți fără precedent în domeniul migrației și al securității, iar Comisia ia măsuri, în spirit de solidaritate.

”Nu este simplu…Nu există un singur răspuns la această provocare a migrației. Statele singure nu pot rezolva această problemă. Este clar ca avem nevoie de o abordare noua la nivel europena,. Avem nevoie de solidaritate si curaj colectiv pentru angajamentele noastre. Chiar dacă nu este simplu si nici popular. Sper că împreună, statele membre, instituțiile, agențiile, organizațiile internaționale sa dovedim că suntem pregătiți pentru aceste provocări. Sunt convins că suntem capabili,” mai spune comisarul Dimitris Avramopoulos

Din acest motiv, banii vor putea ajunge acum în statele membre aflate în prima linie, precum Grecia și Italia, dar și în alte state membre ale UE care se confruntă cu mari fluxuri de migrație. Comisia a colaborat intens cu statele membre pentru a asigura eliberarea de urgență a fondurilor UE.