Mamaia, la 109 ani! August 1906 – august 2015

La început, după revenirea Dobrogei la ţară, Constanţa era considerată prima staţiune balneo-marină a României, iar locurile de plajă erau în jurul zonei peninsulare, singura care era locuită pe atunci.

Încet, încet, Constanţa se dezvoltă, mai ales după construirea podului de la Cernavodă şi după punerea pietrei de temelie a Portului Constanţa, în anul 1896.

Primarul Ion Bănescu are iniţiativa de a extinde zonele de îmbăiere către nordul oraşului. Istoria evoluţiei staţiunii ne-a fost relatată de Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă din Constanţa.

În urmă cu mai bine de 100 de ani, în locul hotelurilor care se întind acum de la nordul la sudul staţiunii, exista doar un cătun de pescari, aşezat chiar pe limba de pământ dintre mare şi Lacul Siutghiol.

Prima plajă amenajată de pe litoralul românesc se afla la Constanţa, în dreptul Hotelului Carol.

Turiştii se scăldau îmbrăcaţi, iar “costumele de baie” erau, de fapt, nişte rochii ce acopereau inclusiv gâtul, sau pantaloni lungi şi cămăşi!

Cea mai căutată plajă era „La Vii” – viile din zona gării de astăzi, unde exista şi un restaurant, care a dispărut în anul 1899, pentru a lăsa loc portului.

Iată şi cum au evoluat costumele de baie, de la pudicul deux-pièces cu pălărie de acum două secole, la îndrăzneţul şi provocatorul bikini.