Circulaţia vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone va fi restricţionată joi, până la ora 20,00, pe drumurile naţionale din 5 judeţe, aflate sub avertizare de Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic, a anunţat Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

Potrivit aceleiaşi surse, circulaţia va fi restricţionată pe drumurile naţionale din judeţele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş şi Caraş Severin.

Meteorologii au prelungit până vineri atenţionarea Cod portocaliu de caniculă valabilă pentru cinci judeţe din vestul ţării. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, joi, 13 august, judeţele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş şi Caraş-Severin se vor afla sub Cod portocaliu de caniculă. Aici vor fi temperaturi maxime de 37 – 38 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

‘În baza prevederilor articolului 44 alin. 2 al Ordonanţei de Guvern nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările şi completările ulterioare, este instituită interzicerea temporară a circulaţiei vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe drumurile naţionale şi autostrăzile din judeţele afectate din zonele mai sus menţionate, cu excepţia: transporturilor de persoane; transporturilor de animale vii şi de produse perisabile de origine animala şi vegetală; vehicule care participă la intervenţii în caz de forţă majoră; transporturi funerare; transporturi poştale; transporturi de echipamente de prim ajutor; transporturi pentru distribuire de carburanţi; transporturi de mărfuri sub temperatura controlată; transporturi pentru tractări vehicule avariate; transporturi pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate; transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării; transporturi apă îmbuteliată; transporturi produse provenite din exploatări agricole’, se spune în comunicat.

CNADNR precizează că restricţionarea circulaţiei este necesară pentru protecţia sectoarelor de drum asfaltat pe care, din cauza temperaturilor ridicate din timpul zilei, se produc deformaţii majore ireversibile, cu pierderea stabilităţii îmbrăcăminţii rutiere.