Grecia şi creditorii internaţionali au ajuns la un acord tehnic, privind cel de-al treilea pachet de salvare, în valoare de 85 de miliarde de euro

„Instituţiile şi autorităţile greceşti au ajuns la un acord la nivel tehnic, dar discuţiile continuă pentru punerea la punct a detaliilor. Pasul următor este acordul politic, care trebuie încheiat”, a afirmat purtatorul de cuvânt al CE Annika Breidthardt. Oficialii eleni anunţaseră la Atena, după 23 de ore de negocieri, că cele doua părţi au ajuns la un acord privind un împrumut de 85 de miliarde de euro, deşi rămân de rezolvat câteva „probleme minore”.

Oficiali greci au declarat că se aşteaptă ca acordul să fie ratificat de către Parlament astazi şi să fie aprobat de către miniştrii Finanţelor din zona euro vineri. Acest lucru ar ajuta la acordarea unei prime tranşe până pe 20 august, când este scandentă o rată în valoare de 3,2 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană (BCE).

În timpul negocierilor din noaptea de luni spre marţi, părţile au convenit asupra obiectivelor fiscale finale care ar trebui să guverneze efortul de salvare, vizând un excedent bugetar primar – care exclude plata unor dobanzi – începând din 2016.

Unul din subiectele sensibile îl reprezintă modul în care se va realiza recapitalizarea băncilor elene şi cum va fi gestionată problema creditelor neperformante.

Autorităţile de la Atena vor să înfiinţeze o bancă de rebuturi (bad bank) pentru a rezolva problema, în timp ce creditorii internaţionali cer vânzarea lor către fondurile specializate.