Cercetări efectuate de antropologii americani de la Universitatea din Berkeley, California, au demonstrat că pulpa fructului de ananas conţine o serie de asa-numite principii active, adică substanţe care pot influenţa eficient unele mecanisme chimice şi biologice ale organismului.

În pulpa de ananas se regăsesc zaharuri bazate pe levo-fructoză şi substanţe cu pseudo-structură steroidă, adică asemănătoare cortizolului sau hormonilor. Aceste substanţe, regăsite în cantităţi infime de sub 0,001mg/kg de fruct proaspăt, pot influenţa însă unele procese biochimice complexe din creier, ficat şi unele glande cu secreţie de steroizi precum suprarenalele, ovarele şi testiculele.
Consumului constant de ananas are numeroase beneficii.

1.Protejează ficatul – laboratorul organismului, aşa cum mai este numit ficatul de către biologi, este unul dintre organele cele mai solicitate, fiind responsabil atât de transformarea hranei în substanţe nutritive accesibile celulelor, cât şi de procesele de dezintoxicare şi producţie a materiei de bază pentru celulele sângelui.

Substanţele active cu structură peptidică din ananas acţionează indirect asupra unor celule din ficat specializate în transformarea glucozei în substanţe de rezervă.

Simpla fixare a aşa-numitei peptide L12 pe unele celule din ficat poate creşte eficienţa transformării mai eficiente a glucozei în grăsimi sau glicogen, atunci când glicemia este crescută. Dimpotrivă, aceleaşi peptide legate de celula hepatică pot stimula mecanismul invers, adică de transformare a rezervelor în glucoză.

Ca urmare, se poate trage concluzia că cei care consumă frecvent ananas au o glicemie mai stabilă, riscul de diabet fiind mai redus.

Totodată, o eficienţă mai crescută a controlului hepatic al mecanismelor de glicogenoliză, adică a desfacerii glicogenului în glucoză şi glicogeneză permite o mai bună funcţionare a pancreasului, mai ales în ceea ce priveşte eliberarea de insulină.

În acelaşi timp, sporirea controlului asupra lipogenezei, adică a transformării nutrienţilor în grăsimi, scade riscul de obezitate, dar şi pe cel de ridicare a colesterolului. Prin aceste efecte, consumul de ananas ne poate păstra atât echilibrul ponderal, ferindu-ne de îngrăsare excesivă, cât şi un sistem circulator sănătos, mai puţin predispus la infarct sau accidente cerebrale.

Date extrem de recente rezultate din cercetările efectuate de medicii americani au demonstrat că aceleaşi peptide de tip L12 se pot lega de alte peptide din celula hepatică, crescând eficienţa descompunerii substanţelor toxice. Astfel, substanţele nocive ajunse în organism prin alimentaţie, asa cum ar fi E-urile sau dioxinele, ca şi substanţele poluante inhalate sau toxice sunt mai rapid neutralizate în cazul în care consumăm mai frecvent ananas, chiar în cantităţi modeste.

2. Menţine sănătatea hormonală – biochimistii olandezi au descoperit prezenţa în ananas a unor substanţe asemănătoare sterolilor, ce intră în compoziţia unor hormoni secretaţi de cortico-suprarenale, ovar şi testicul.

Aceste substanţe uşor absorbabile în intestin ajung în sânge şi pot influenţa sinteza de hormoni steroizi. Rezultatele studiilor endocrinologice au arătat că influenţa acestor principii regăsite în ananas este remarcată asupra sistemului celular de control al eliberării de aldosteron şi cortizol, controlând buna activitate a glandelor suprarenale.

În acelaşi timp, aceste substanţe pseudo-sterolice din ananas fac glandele sexuale mai receptive la controlul nervos hipotalamic. Rezultatul acestei acţiuni este păstrarea unei secreţii normale de hormoni feminini şi masculini importanţi.

3. Stimulează instinctul de conservare – cea mai interesantă descoperire în ceea ce priveşte beneficiile consumului de ananas este cea a britanicilor de la Universitatea din Birmingham.

Aceştia au descoperit că cimpanzeii hrăniţi exclusiv cu ananas au reflexe de apărare mult mai eficiente şi devin mult mai intuitivi în a găsi soluţii de evadare sau de luptă atunci când simt pericolul.

Studiul amănunţit al acestui efect aparent miraculos al ananasului a demonstrat că în realitate este vorba de influenţa rapidă a unor levo-zaharuri care pătrund foarte uşor în sânge.

Aceste zaharuri, neîntâlnite decât extrem de rar în organismele superioare, produc o încărcare electrică specifică a moleculelor cu adrenalină si noradrenalină, care se descarcă în timpul unor situaţii critice.

Ca urmare a acţiunii acestor hormoni adrenalinici încărcaţi electric, se presupune că s-ar activa rapid toate reţelele de neuroni implicate în calculele inconstiente ale creierului pentru găsirea soluţiilor de supravieţuire.

Ca urmare, cei care consumă mai frecvent ananas au mai mari sanse de a se apăra reflex în cazul unor accidente rutiere sau de muncă, dar şi de a lua decizii rapide, în cazul în care o situaţie specială ne obligă să alegem între lupta cu agresorul, fuga sau trucuri de rezolvare a conflictului.