Cetatea Râșnov este una din cele mai cunoscute și vizitate cetăți medievale din România.

Oferta turistică nu se reduce, însă, numai la acest obiectiv. În ultimii ani, în oraș au fost finalizate mai multe proiecte turistice, majoritatea fiind realizate cu fonduri europene sau fonduri norvegiene.

La începutul verii aici s-a inaugurat cel mai mare parc de dinozauri din sud-estul Europei.

Parcul, aflat la doar 200 de metri de Cetate, se întinde pe o suprafață de 1,4 ha și găzduiește un număr de 45 de dinozauri, cel mai mare de peste 20 de metri lungime și tot atâția înălțime, iar cel mai mic de doar 30 de centimetri.

Pe lângă dinozauri, în parc se mai găsesc căsuțe construite în arbori, la nivelul coronamentului, în care se pot desfășura activități educative pentru copii.

Dino Park Râșnov este un proiect de 5 milioane de euro, finanțat din fonduri europene prin POR 2007-2013, din care 70% finanțare europeană și 30% fonduri proprii.

Tot cu bani europeni s-a construit și liftul pe plan înclinat, cu cremalieră, asemănător celor folosite în staţiunile montane din Austria sau Elveţia. Liftul, inaugurat luna trecută, a costat 10 milioane de lei, cea mai mare parte fiind fonduri REGIO.

Realizarea ascensorului pe plan înclinat înseamnă, practic, reducerea duratei de deplasare către Cetate, de la circa o jumătate de oră la mai puțin de 15 minute.

Suplimentarea resurselor locale cu fonduri europene atrase pentru dezvoltarea turismului reprezintă o strategie pe termen lung pentru autoritățile locale.

Primarul Râșnovului, Adrian Veștea, a declarat că de când că a mizat pe cartea turismului, orașul s-a dezvoltat, iar de la 100 de locuri de cazare în anul 2004, a ajuns în prezent la peste 2.500.
În plus, strategia de dezvoltare are în vedere un turism integrat, care se sprijină pe o diversitate de obiective turistice și de evenimente culturale și sportive:

„Avem un turism integrat. Pe lângă cetate avem parcul tematic cu dinozauri, avem Peștera Valea Cetății, avem trenulețul pe plan înclinat cu cremalieră, proiecte care sunt finalizate.
Avem cele două biserici care, fiecare dintre ele sunt restaurate și sunt muzee și se pot vizita de către turiști. De asemenea, Complexul Olimpic de sporturi de iarnă.”

Dacă anul trecut Râșnovul a fost vizitat de aproape 300.000 de turiști din țară și din străinătate, primarul Adrian Veștea și-a exprimat convingerea că în următorii doi ani se va depăși numărul de 400.000 de turiști.

El mizează pe faptul că până atunci va fi gata și restaurarea Cetății și centrul istoric. În plus vor fi organizate tot mai multe evenimente, mai ales în perioada sezonului estival:

„Toate aceste lucruri, care noi dorim să le prezentăm turiștilor, nu le prezentăm oricum, ci având o agendă culturală și o agendă turistică. În toată perioada estivală îi așteptăm pe toți cei care vor să descopere Râșnovul și ceea ce s-a întâmplat nou în localitatea noastră.”

Chiar în aceste zile Râșnovul găzduiește Festivalul de Film Istoric, eveniment la care participă istorici, scriitori, actori şi regizori, dar şi 30 de studenţi din România şi Republica Moldova.

Până duminică turiștii au ocazia să vizioneze numeroase producţii documentare şi de ficţiune. Tot în acestă lună, Râșnovul va găzdui și Festivalul de Film de Aventură și Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică.

Împarte cu prietenii tăi: