Salvamontiştii din judeţul Hunedoara le recomandă turiştilor să fie atenţi atunci când urcă pe munte şi să aibă cu ei un telefon mobil încărcat pe care să aibă instalată aplicaţia gratuită Salvamont, cu ajutorul căreia pot fi găsiţi mai uşor în cazul în care se rătăcesc.

Turiştii ar trebui să se doteze foarte bine când se duc pe munte, mai ales că, din experienţă, salvamontiştii au constatat că o persoană neexperimentată foloseşte doar trei sferturi din lucrurile pe care le pune în rucsac, a declarat joi, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

De asemenea, aproape 20% din apelurile telefonice adresate salvamontiştilor ar putea fi evitate dacă turiştii şi-ar informa familiile că merg într-o zonă de munte în care nu au semnal de telefonie mobilă sau ar comunica la refugiile montane care sunt traseele pe care intenţionează să meargă.

‘Turiştii ar trebui să spună acasă că pentru o anumită perioadă nu vor avea semnal în zona de munte pe care doresc să o viziteze. Dacă au posibilitatea să-şi ia un telefon mobil cu ei, noi le recomandăm să-şi descarce aplicaţia gratuită Salvamont. Aici vor găsi eventuale informaţii despre munte, vor putea lansa SOS – uri sau pot beneficia de o ghidare prin telefon de la Dispeceratul Salvamont, dacă se rătăcesc. De asemenea, turiştii ar trebui să anunţe la punctele Salvamont unde pleacă, ce traseu urmează şi unde doresc să rămână peste noapte. Dacă ştim aceste mici detalii, munca noastră va fi mult mai uşoară’, a spus Bodean.

Potrivit acestuia, salvamontiştii tratează cu aceeaşi responsabilitate serioasă orice apel primit prin numărul de urgenţă 112, misiunea de căutare a unui turist rătăcit finalizându-se doar atunci când persoana în cauză a fost găsită.

‘Trimitem echipe de intervenţie acolo unde poate nu este nevoie, deoarece toate apelurile trebuie tratate cu operativitate. Orice apel de la 112 trebuie să aibă o finalizare, iar până când nu găsim persoana căutată misiunea nu este considerată încheiată’, a adăugat şeful Salvamont Hunedoara.

Conform salvamontiştilor, numărul turiştilor care merg la munte, la sfârşit de săptămână, este în creştere, oamenii aflându-se căutând răcoarea la altitudine.