Vârstnici care acuză dureri şi crampe în zona gambelor ajung zilnic, în această perioadă, la Spitalul Judeţean din Timişoara.

Acestea, spun medicii, sunt semne ale unei tromboze venoase care, netratată, poate provoca infarct sau accident vascular cerebral. De asemenea, tromboza poate prezenta complicaţii, iar pacientul să fie diagnosticat cu embolie pulmonară. Şeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Judeţean, Rodica Avram:

Nu este zi să nu se interneze un pacient cu o tromboză cu sau fără embolie pulmonară. Căldură, deshidratare, imobilizare, lipsa de aport corespunzător face ca în această perioadă de căldură nu a fost zi să nu vină un bolnav cu tromboembolism-pulmonar, ceea ce cuprinde tromboza venoasă și embolia pulmonară. Oamenii nu se mobilizează suficient. Acest ciorap elastic pus pe un picior și mersul pe jos este extrem de util, desigur nu în căldură.

Tromboembolia pulmonară este cea mai frecventă afecţiune letală a plămânilor, mai spune medicul Rodica Avram, depăşind pneumoniile şi cancerul bronşic.