Romanii sunt printre cei mai optimisti europeni in ce priveste evolutia economiei tarii lor, dar sunt inca prudenti cand este vorba sa faca achizitii. Acestea sunt doua dintre rezultatele Studiului intitulat “Climatul de consum Europa” publicat recent de compania de studii de piata GfK

Ce spun cifrele

Studiul a fost publicat pe 15 iulie si se refera la starea de spirit a europenilor din luna iunie, cand negocierile in criza greceasca pareau ca se indreapta catre esec, iar criza din Ucraina continua sa domine stirile de presa. Asa se explica pesimismul, poate exagerat, al europenilor care reise citind rezultatele.

Singurii constant optimisti in acest studiu se dovedesc a fi nemtii.

Concret, in iunie asteptarile romanilor privind evolutia economie erau la indicator +21 in timp ce in Franta indicatorul era de +6, in Polonia de +19, in Bulgaria era de -13, iar in Italia si in Austria indicatorul de incredere era de  -20.

Chiar si britanicii erau mai putin optimisti decat romanii (indicator + 20)

Mai optimisti decat romanii erau nemtii (indicator +25), olandezii (indicator +29) si spaniolii (indicator +38).

Inca si mai bine se situau romanii la asteptarile privind evolutia veniturilor.

In studiul GfK romanii au indicator +19, si din acest punct de vedere eram depasiti numai de nemti, cu un nivel de incredere exceptional, de + 57.

In rest, toate celelate tati europene cuprinse in studiu aveau un nivel de incredere in cresterea veniturilor mai mic decat Romania. Polonezii, de exemplu, aveu vivel de incredere +1. Cei mai pesimisti erau francezii, cu un indicator de – 24

In schimb, la indicatorul “dorinta de cumparare” romanii sunt la – 12, la fel ca spaniolii, in timp ce bulgarii erau la +11 iar nemtii erau la + 57

Chiar si super-pesimistii italieni tot aveau o dorinta de cumparare de +5

Piata auto nu inceteaza sa creasca

Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Autovehicule (APIA) nu a ezitat chiar sa declare intr-un comunicat de presa ca luna Iunie din acest an a fost “cea mai bună lună a pieței auto romanesti din ultimii 6 ani”.

In primul semestru din acest an vanzarile de autoturisme au crescut cu 16,2% fata de primul semestru de anul trecut.

In continuare, vânzările pe piața din România sunt susţinute de achiziţiile realizate de către firme, dar vestea buna este ca ponderea acestora din total a ajuns la 77%. Prin compartatie, dupa 5 luni ponderea achizitiilor de automobile facute de persoanele firme era de 81%.

Conform APIA, cresterea brusca a procentului de persoane fizice care au cumparat masini se explica prin debutul noii editii a Programului “Rabla”.

Practic, in primele 4 luni din acest an multi romanii au preferat sa astepte sa intre in vigoare noul program Rabla

Una peste alta, statisticile APIA spun ca in primele 6 luni romanii au cumparat 45.600 de autoturisme noi.

Cele mai multe au fost Daciile (17.000 ) urmate de Volkswagen-uri,( 4300) de Skoda ( 4000)  Skode, si de Renault (2800 de masini vandute)

Pe modele, Loganul a fost cel mai bine vandut pe piata autohtona, cu 8.061 unități,  urmat de Duster, cu 3.469 unități si Sandero, cu 2.899 unități.

Romanii cumpara si mai multe case

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii a anuntat ca in primul semestru din acest an a acordat peste 15.600 garanţii prin programul Prima Casă, cu peste 40% mai multe comparativ cu aceeași perioadă a anului 2014.

27% dintre garantii au fost acordate in Bucuresti, urmat de județul Ilfov cu aproape 15%, Cluj cu 6,47%, si Timiş cu 6,28%.

Deci Regiunea Bucuresti-Ilfov a reprezentat, ea singura, 42% din toate garantiile pentru cumpararea de case acordate in primul semestru in Romania

Este normal, pentru ca aici sunt cele mai mari salarii si somajul cel mai mic din Romania, de numai 2%.

Din cele 4 milioane si jumatate de salariati din Romania, in Bucuresti-Ilfov sunt aproape 1 milion

Salariul mediu net este de 2500 de lei in Bucuresti, in comparatie cu media nationala de 1700 de lei

In plus s-au ieftinit creditele si in lei si in valuta si toata lumea se asteapta ca preturile in imobiliare sa o ia din nou „in sus”.

Ziarul Financiar citeaza un studiu al companiei imobilaire Coldwell Banker, care sustine ca in prezent in Bucuresti-Ilfov sunt in diverse stadii de constructie circa 10.000 de locuinte (fie apartamente, fie vile).

De la începutul Programului Prima Casă, în 2009 și până in prezent au fost acordate peste 148.000 de garanții, în valoare de circa 2 miliarde 800 milioane euro, pentru credite accesate în valoare totala de peste 5 miliarde 640 milioane euro.

Valoarea medie a creditului acordat în Prima Casa este de 38.000 euro, mai precizeaza Fondul de Garantare.