În sezonul estival crește, în fiecare an, numărul solicitărilor pentru cardul european de asigurări de sănătate, la CJAS Mureș fiind eliberate, lunar, circa 250 de documente de acest fel.
Cardul european este necesar nu numai pentru cei care își petrec concediile pe teritoriul altor state europene, ci și pentru tranzit.
Mulți mureșeni confundă, însă, acest card cu cel național, spune directorul adjunct al CJAS Mureș, Rodica Biro:

”Cardurile europene sunt, în continuare, solicitate în număr destul de mare, mai ales pe perioada vacanțelor. Chiar și pentru cei care tranzitează teritoriul Uniunii Europene este foarte bine să plece și să aibă cardul european asupra lor. Atenție, însă: cardul național nu ne ajută pe teritoriul altui stat decât în România. Au fost foarte multe persoane care au confundat și au spus că au deja un card dar nu, cardul național este util doar pe teritoriul țării.”

Cardul european de asigurat se eliberează în termen de 5 zile lucrătoare în baza unei cereri care se depune la sediul CJAS.
Acesta are o valabilitate de 6 luni și nu comportă costuri din partea asiguratului.
Cardul european de sănătate acoperă serviciile medicale de pe teritoriul unui alt stat european în cazurile medicale de urgență.