Marea Britanie şi Franţa solicită ajutor de urgenţă din partea restului statelor UE pentru a combate cauzele crizei declanşate săptămâna trecută la Calais. Aceasta este localitatea franceză de graniţă luată cu asalt de migranţii care au ca scop intrarea în Regatul Unit.

În urma solicitării venite din partea miniştrilor de interne francez şi britanic, Bernard Cazeneuve și Therese May, Comisia Europeană declară că este pregătită să ajute cu asistenţă tehnică prin agenţiile sale europene şi să acorde finanţare de urgenţă pentru centrele de azil.

Purtătoarea de cuvânt a executivului comunitar a spus ieri: „Toate statele membre trebuie în acelaşi timp să combată reţelele de traficanţi de pe mare care pun în pericol viaţa imigranţilor ce vin din nordul Africii, deasemenea, imigraţia ilegală și să-și asume partea lor de responsabilitate.Comisarul Avramopoulos a afirmat în mod repetat că se așteaptă ca toate statele membre să participle la mecanismul de relocare propus și să demonstreze în practică solidaritatea.”

În tentativa de a stăvili migraţia ilegală, autorităţile britanice pregătesc inclusiv modificarea legislaţiei, ajutoarele sociale urmând să fie refuzate celor care nu primesc azil.

Therese May și Bernard Cazeneuve consideră situația o urgenţă atât pentru UE cât şi pentru restul lumii pentru că majoritatea celor care sunt astăzi la Calais vin din Italia, Grecia sau alte state. ”Acesta este motivul pentru care considerăm că întreaga Europă trebuie să se implice.” spun cei doi miniștrii de interne