Comuna Berzasca situată în Clisura Dunării va deveni prin proiectul european „Dreptul la Dunăre”, una dintre cele mai atractive localităţi turistice. Cum va fi posibil acest lucru ne spune Mirabela Afronie de la Radio România Reşiţa.

În judeţul Caraş-Severin se construieşte prima staţiune lacustră din România. Este vorba de un proiect unic, derulat cu fonduri de la Uniunea Europeană, de către un investitor privat. Complexul turistic va funcționa în regim hotelier şi va cuprinde 30 de căsuţe suspendate pe piloni deasupra Dunării, care vor fi legate prin pontoane, spune Sorin Liubimirescu.

În primă fază proiectul cuprinde 15 bungalouri, o piscină pentru adulți, una pentru copii, un vestiar și o recepție. El face parte dintr-un complex mai amplu de trei proiecte. În oglindă cu acesta aproape finalizat, mai va fi încă unul tot cu 15 bungalouri, 2 piscine și o recepție, iar în mijloc va fi un restaurant. Este să spunem cam singura pensiune de pe Clisura Dunării care are canalizare, are apă curentă, totul este eco că apa caldă se face cu panouri solare. Valoarea unui singur proiect este de 600.000 euro. Sunt derulate prin APDRP. Măsura este 3.1.3. Prima parte a proiectului va fi gata anul acesta, iar turiști vor putea fi primiți la începutul anului viitor.

Valoarea totală a proiectului care se adresează exclusiv turiștilor şi este intitulat ”Dreptul la Dunăre” se ridică la 1.800.000 lei. Jumătate din sumă este asigurată din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, măsura 3.1.3. de încurajare a activităților turistice. Consiliul Local Berzasca, comună pe raza căreia va fi ridicat acest sat lacustru a interzis în urmă cu câţiva ani orice fel de construcții pe malul fluviului pentru ca toată lumea să aibă acces la peisajele oferite de Dunăre. Acest proiect va da posibilitatea turiştilor să admire Dunărea chiar din mijlocul ei.

Pentru început procedura adică pentru depunerea proiectului nu este foarte complicată, complicată devine din momentul când ai câștigat, să implementezi proiectul și începi să duci documente spre APDRP. De acolo începe să spunem munca complicată și nedorită de către investitori, dar probabil trebuie o rigurozitate mai mare din partea lor legat de acești bani europeni. Sper ca acuma, am înțeles că din septembrie vor fi implementate noile măsuri și am înțeles că care vor fi mult mai rapide și mai ușoare de accesat. Nu o să mai fie o sesiune sau două pe toată perioada, ci vor fi primul venit – primul servit, în sensul că ai terminat documentația, ai depus-o, te poți apuca. Înainte dura cam trei ani.

Satul lacustru de la Berzasca va fi unic, la fel ca și locul unde va fi amplasat, Clisura Dunării fiind cel mai spectaculos defileu al fluviului. Proiectul ce urmăreşte atragerea în zonă a turiştilor mai cuprinde alei pentru pietoni, o pistă pentru biciclete, un punct de belvedere și un port turistic.