Eugen Teodorovici, a discutat, ieri, cu reprezentanții românilor care au credite în franci elvețieni, despre o posibilă soluție pentru cei care întampină greutăți la plata ratelor, după ce moneda din Țara Cantoanelor s-a apreciat brusc la începutul anului.

Reprezentanții clienților au prezentat un set de propuneri, cele mai importante fiind acordarea unui discount de minim 25% şi includerea creditelor cesionate de bănci în străinătate, a declarat, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare, Alin Iacob.

” Până luni vom trimite către minister forma propusa de Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare și Grupul Clienților cu Credite în CHF, apoi ei îl vor trimite băncilor și BNR, se vor face adnotări, iar după forma agreată în comun se va publica proiectul pe site-ul ministerului până la finele lunii august, astfel încât să intre în dezbatere în Parlament în septembrie”, a declarat Andreea Cristoforidis, unul dintre reprezentantii Grupului.

În principiu, Teodorovici a fost de acord cu unele schimbări aduse de reprezentanții românilor cu credite în franci elvețieni legii inițiate de fostul ministru al Finantelor, Darius Valcov.

Una dintre ele a fost eliminarea plafonului de venituri, stabilit initial la 3.000 lei/luna net, urmând să se stabilească dacă va fi introdus în schimb un grad de îndatorare maxim luat în calcul în cazul fiecărui debitor.

Proiectul de lege vizează conversia creditelor imobiliare din valută în lei, cu un discount din partea băncilor de 15% din valoarea în lei după conversia împrumutului, pe care statul îl va garanta în proporție de 50%.

Inițiativa se refera la monedele care s-au apreciat cu peste 50% fata de leu de la momentul acordării creditului până în prezent, ar urma să aibă o perioadă de un an, iar valoarea garanțiilor ar ajunge la un miliard de lei.