Ştiţi vorba aceea, că la cumpărături nu te duci când îţi este foame? Ei, bine, ar trebui inventată încă una, pentru situaţia opusă: „La filme 4DX nu te duci cu burta prea plină!”.

Ce înseamnă 4DX? Înseamnă că toate filmele vizionate în aceste condiţii vă vor mişca. La propriu! Şi destul de serios.

Pentru că fotoliile din sală, de dimensiuni generoase, se mişcă, se ridică, se zguduie, înghiontesc, se înclină şi vibrează cot la cot cu acţiunea de pe ecran, într-o coregrafie cam smucită, uneori, dar care vă ia de guler şi vă aruncă în mijlocul aventurii de pe ecran.

Până la apariţia holo-cinematografelor, s-ar putea să fie experienţa cea mai apropiată de realitatea inventată de magicienii Hollywood-ului.

Cade Tom Cruise cu motocicleta? Fotoliul, care, până atunci, s-a înclinat sincronizat cu „motorul” – zvâc! de câteva ori, până ce omul şi maşina îşi termină rostogolirea violentă. În spinare resimţiţi, încă, şocul impactului, transmis printr-un mecanism îngropat în spătar.

Vă ascundeţi fără mari şanse de scăpare la un metru de cel mai terifiant dinozaur, un mutant scăpat din laboratoarele Jurassic World? Fotoliul vibrează în ritmul paşilor monstrului care se apropie de voi. Botul bestiei este atât de aproape, acum, încât îi simţiţi, efectiv, respiraţia fetidă.

Din nou, la propriu. Pentru că 4DX este o tehnologie care antrenează toate simţurile. Inclusiv mirosul! În sală sunt dispersate, din când în când, substanţe aromatice, care completează în plan olfactiv senzaţia de implicare totală a privitorului în povestea care i se desfăşoară în faţa ochilor.

Aparatura de ultimă generaţie (de altfel, integrată foarte discret în sală) mai este capabilă să creeze stropi de apă, vânt, ceață, fulgere, baloane de săpun şi ploaie, atât pentru filmele 2D cât și pentru cele 3D.

Doamnele care se tem pentru machiajul realizat cu trudă şi talent pot dezactiva unele efecte speciale, cum sunt picurii de apă, dintr-un panou simplu de comandă. Doar atât, însă. Nu am văzut să existe şi o opţiune care să reducă zguduiala din fotolii, spre binele cocului sau al altei coafuri elaborate.

Toate acestea vor fi disponibile de vineri, 31 iulie şi pentru publicul constănţean, la noul cinematograf Cinema City, care a fost inaugurat oficial, pentru presă, miercuri, în City Park Mall.

Este primul cinematograf cu tehnologie 4DX din această parte a ţării şi al doilea din România, după Bucureşti, cea de-a treia sală 4DX fiind planificată pentru deschidere în Timișoara, în următoarele luni.

Reprezentanţii companiei ne-au declarat că au ales Constanţa în urma rezultatelor foarte bune înregistrate de primul cinematograf Cinema City lansat aici în urmă cu 3 ani.

Cinematograful din City Park Mall este dotat cu cea mai modernă tehnologie şi se ridică la standardele cinematografelor din marile capitale ale lumii.

4DX este considerat, la scară largă, cea mai importantă inovație de până acum în materie de tehnologie cinematografică. Dezvoltată în Coreea de Sud de către Grupul CJ, lider pe piața asiatică de entertainment, această experiență uluitoare a fost îmbrățișată cu entuziasm de către marile studiouri de la Hollywood.

Cinematograful din City Park Mall Constanța dispune de 10 săli complet digitalizate, care însumează aproape 1.700 de locuri. În 7 dintre săli pot fi realizate proiecţii 3D, iar una este cea 4DX, cu 144 de locuri.

Zilele acestea, în sala 4DX rulează filmul „Misiune imposibilă. Națiunea secretă”. Cinematograful va fi deschis pentru public începând cu 31 iulie.

Cât costă? Pe investitori, noul cinematograf din Constanţa i-a costat 6,5 milioane de euro. În privinţa preţului biletelor, pentru filmele 2D proiectate în sala 4DX, acesta este de 29 lei, de luni până joi, înainte de ora 17.00 și 31 lei după această oră.

De vineri până duminică, înainte de ora 17.00, prețul este de 30,5 lei, iar după această oră este de 32,5 lei.

Prețurile biletelor pentru filmele 3D proiectate în sala 4DX sunt de 31 lei, de luni până joi, înainte de ora 17.00, și 33 lei după această oră.

De vineri până duminică, înainte de ora 17.00, prețul este de 35 lei, iar după această oră prețul este 37 lei. Aceste prețuri nu includ costul ochelarilor 3D, pe care spectatorii îi pot păstra și refolosi fără limită. Ochelarii 3D costă 3 lei.

Prețurile reduse pentru copii, studenți și pensionari, valabile numai în timpul săptămânii, sunt: 27 lei pentru filmele 2D și 30 lei pentru filmele 3D, înainte de ora 17.00 După ora 17.00, prețurile sunt: 27 lei pentru filmele 2D și 32 lei pentru filmele 3D.

Biletele pot fi cumpărate de la casa de bilete, complet digitalizată și on -line, pe www.cinemacity.ro.

Ce trebuie să mai ştiţi

Scriam, la începutul articolului, că 4DX este o experienţă destul de „convingătoare”. Deşi nu trece de nişte limite absolut rezonabile, tehnologia impune şi unele restricţii, pentru siguranţa cinefililor.

Astfel, nu puteţi să asistaţi la proiecţii 4DX dacă suferiţi de epilepsie, hipertensiune arterială sau alte afecţiuni cardiovasculare, probleme ortopedice, probleme ale sistemului locomotor, ale coloanei vertebrale sau alte probleme medicale grave.

Totodată, filmele de acest fel nu sunt recomandate femeilor însărcinate, copiilor sub 4 ani sau mai mici de un metru, persoanelor care suferă de probleme respiratorii sau alergii sau celor aflate sub influenţa alcoolului sau drogurilor.

Copiilor cu vârste cuprinse între 4 şi 7 ani li se permite accesul în sală doar însoţiţi de un adult.

Limita de greutate este de 120 de kilograme, iar persoanelor care depăşesc acest prag nu li se permite accesul în sala 4DX.

Odată ajuns în sală, o ultimă rugăminte din partea gazdelor: nu depozitaţi haine sau alte obiecte pe spătarul scaunului dumneavoastră, sau al persoanei din faţă. Pentru că şi acestea ascund nişte surprize. Vă lăsăm să le descoperiţi singuri!

Cinema City 1

20150729_184229

Cinema City 6

20150729_173014

Cinema City 3

Cinema City 8

20150729_172657

20150729_184334