Pacienţii recurg tot mai mult la terapiile alternative în timpul tratamentelor alopate.

Un studiu al cercetătorilor americani din Portland (Statele Unite) demonstrează că mulţi pacienţi care suferă de dureri cronice folosesc chiropractica (tehnica ce corectează problemele articulaţiilor, n.tr.) şi acupunctura pe lângă tratamentele alopate, fără a-şi informa însă medicul despre acest lucru.

Recurgerea la soluţii alternative, mai ales pentru reducerea durerilor, este din ce în ce mai frecventă în ultimii 15 ani.

Lipsa de comunicare dintre medicul curant şi terapeut rămâne însă o problemă. Efectiv, mulţi specialişti sunt convinşi că un protocol bine gândit între cei doi specialişti ar da rezultate foarte bune. Un studiu efectuat de cercetătorii de la Kaiser Permanente Center for Health Research din Portland aduce informaţii esenţiale pentru această dezbatere. Rezultatele publicate în revista The American Journal of Managed Care scot în evidenţă faptul că mulţi pacienţi suferind de dureri cronice sunt în căutarea unor tratamente complementare pentru a le completa pe cele prescrise de medicul alopat.

Aşadar, o discuţie cu pacientul despre folosirea acupuncturii sau a chiropracticii poate oferi informaţii esenţiale pentru optimizarea îngrijirilor. De asemenea, medicii alopaţi trebuie să se gândească la stabilirea unei comunicări directe cu terapeuţii pentru a permite o mai bună coordonare şi o potenţială ameliorare a îngrijirilor acordate pacienţilor, conchid autorii studiului.