Apel împotriva dezvoltării roboților ucigași!

Mii de oameni de știință, printre care laureatul premiului Nobel pentru Fizică, Frank Wilczek, au lansat un apel pentru interzicerea armelor ofensive autonome, cu inteligență artificială.

Ei spun că, în caz contrar, va fi inevitabilă o cursă globală a înarmării.

Spre deosebire de armele nucleare, acestea noi se pot obține cu materii prime care nu sunt greu de procurat, astfel ca va fi doar o problemă de timp până când vor apărea pe piața neagră și vor ajunge în mâinile teroriștilor, susțin cercetătorii.

Cei care sunt în favoarea armelor autonome, le-au descris drept a treia revoluție în practica războiului, după praful de pușcă și armele nucleare.

Ei spun că este benefică o înlocuire a militarilor cu mașini, reducându-se astfel numărul de victime pentru cel care utilizează „roboți” în luptă.

De altfel numeroși cercetători și profesori, de la universități prestigioase din întreaga lume, cum ar fi Harvard, Berkeley, Cambridge, Berlin, Paris sau Liege, susțin că tehnologia inteligenței artificiale a ajuns în punctul în care dezvoltarea unor asemenea sisteme „este fezabilă nu în termen de decenii, ci în anii care vor urma”.

Oamenii de știință care se opun armelor autonome recunosc potențialul considerabil pe care inteligența artificială îl are „în beneficiul omenirii”, dar care nu trebuie „discreditat” prin conceperea unor mijloace de luptă.