În perioada 31 iulie – 3 august 2015, la Ankara va avea loc Congresul Mondial al Tătarilor. Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România va participa la congres cu 70 de delegați cu drept de vot și 20 de invitați. Printre cei 70 de delegați se numără președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, deputatul Varol Amet, subsecretarul de stat Aledin Amet, subprefectul Ersun Anefi, prim-vicepreședintele Samir Menan, vicepreședintele Nagi Gelal, secretarul general al UDTTMR, Elvis Ismail, președintele Organizației de Femei a UDTTMR, Urfet Nubin, precum și muftiul Muurat Iusuf.

La cel de-al doilea Congres Mondial al Tătarilor de la Ankara vor participa aproximativ 500 de delegați de la organizațiile tătarilor din întreaga lume.

Primul Congres Mondial al Tătarilor Crimeeni a avut loc în mai 2009, la Simferopol, când au participat 800 de delegați, reprezentând peste 160 de organizații non-guvernamentale ale tătarilor crimeeni și instituții din 12 țări.
În cadrul congresului de anul acesta, se va discuta despre situația actuală a Crimeei și se va desemna și noua conducere a congresului, din care vor face parte și reprezentanți ai UDTTMR.