Sute de fântâni din mai multe localităţi ale judeţului Botoşani au secat din cauza secetei excesive care afectează judeţul de mai bine de două luni.

Cea mai gravă situaţie se înregistrează în localitatea Dângeni, acolo unde, potrivit primarului Cătălin Rotundu, peste 50 de puţuri nu mai au apă.

‘Cele mai multe fântâni secate sunt în satele Iacobeni şi Hulub. Chiar şi fântâna din propria gospodărie nu mai are apă, ea având o adâncime de peste 24 metri. Riscăm ca într-o săptămână, dacă nu plouă bine, să rămână întreaga comună fără apă’, a declarat, pentru Agerpres, primarul din Dângeni.

La rândul său, primarul din comuna Vorona, Aurel Ştefan, susţine că, deşi are 65 de ani, nu a mai întâlnit o secetă atât de puternică.

‘De când sunt eu nu am văzut aşa ceva. Sunt oameni mai în vârstă care spun că din 1947 nu a mai fost o secetă atât prelungită şi cu efecte atât de puternice’, afirmă Ştefan.

El estimează că 25% din fântânile din localitate nu mai au apă deloc, iar un procent la fel de mare au apă puţină care nu satisface nevoile unei gospodării.

Atât autorităţile din Dângeni, cât şi cele din Vorona au cerut în ultima săptămână sprijinul pompierilor pentru transportul unor cisterne cu apă pentru adăparea animalelor.