În plină vară, pomii infestați cu omizi și omizile care cad pe oameni sau intră în mașini ori chiar în case, reprezintă o sursă de disconfort pentru bucureșteni. Cele mai mari focare de infestare cu omizi au fost în sectoarele 2,3 și 4, a declarat pentru București FM reprezentantul Centrului de Protecția Plantelor din subordinea Primărie Capitalei,Tudorel Popa.

Cea mai buna soluție este aplicarea, din timp, a tratamentului cu insecticide, pentru copacii sau zonele verzi infestate, spune inginerul Tudorel Popa.
In această perioadă omizile migrează pentru a depune ouăle pentru apariția celei de-a doua generații, in prima decadă a lunii august, până în 15 septembrie, iar această migrație este un fenomen care produce disconfort oamenilor.

Pentru a combate eficient omizile, tratamentul trebuie aplicat în faza de larva a omizilor. De aceea, bucureștenii ar trebui să semnaleze infestarea cu omizi încă din momentul în care observă apariția, în copacii sau in gardul viu de lângă bloc, a unor pânze asemănătoare celor de păianjen intesate de larve de omizi, explică Tudorel Popa.

Specialiștii de la Centrul pentru Protecția Plantelor pot interveni prompt, la 24-48 de ore de la primirea sesizării. Dar, pentru eficiență, bucureștenii sunt rugați să sesizeze apariția omizilor direct la Centrul pentru Protecția Plantelor, la telefon 021.413 1856 sau la adresa de e-mail contact@pmb-cpp.ro. De asemenea, primăriile de sector ar trebui să transmită, în cel mai scurt timp, către centru sesizările cetățenilor privind infestarea cu omizi.

Reprezentantul Centrului de Protecția Plantelor mai spune că o metodă eficientă de combatere a omizilor este curățenia, mai exact, strângerea frunzelor uscate și a resturilor vegetale de pe terenurile din jurul blocurilor sau de pe spațiile verzi. Aceste resturi vegetale reprezintă mediul ideal pentru supraviețuirea larvelor de omizi, susține Tudorel Popa.