Sărutul este un gest specific speciei umane.

Puţine alte vieţuitoare schiţează un gest care să amintească de tandreţea sărutului… Cercetătorii de la Universitatea Nevada din SUA au intervievat 168 de reprezentanți ai diverselor culturi și culte, încercând să afle dacă aceștia recurg la sărut atunci când vor să transmită emoții pozitive.

Cercetătorii au încercat să stabilească dacă oamenii consideră sărutul ca pe un element al romantismului și să stabilească astfel, diferențele culturale. Datele obținute arată că peste jumătate dintre persoanele care locuiesc pe Terra și care au o relație, nu se sărută, nu sunt tandri și nu au sentimente…  În urma sondajului s-a constatat faptul că doar 46% dintre cei chestionați au declarat că se sărută, au sentimente şi că sunt tandri.

Specialiştii au constatat că un om normal petrece de-a lungul vieţii sale nu mai puţin de 336 ore sărutându-şi partenerul/partenera. La reprezentanţii a 15 dintre 33 de culte din America de Nord sărutul, practic, a dispărut dintr-o relaţie. Acest gest este în declin şi în Europa, unde doar aproximativ 70% dintre cupluri declară că se sărută. Cuplurile din Orientul Mijlociu sunt campioni la sărut, unde 100% dintre cupluri declară că se sărută. Cuplurile asiatice nu se manifestă, destul de des, recurgând la sărut, doar reprezentanţii a zece state asiatice din 27 de ţări din Asia consideră că sărutul romantic ajută relaţia de cuplu.

Niciun etnograf care a efectuat studii în Africa tropicală, Noua Guinee sau care a studiat populaţiile din Amazonia nu a fost niciodată martor la o situaţie romantică, în care două persoane se sărută. Autorii studiului arată că, de fapt cultura sărutului este în general mult mai dezvoltată în societăţi mai elaborate: locuitorii marilor metropole se sărută mult mai des şi își exprimă tandreţea în mod natural şi deschis, comparativ cu cei din Noua Guinee. La nivel mondial se înregistrează tendinţa renunţării la sărut, au conchis oamenii de ştiinţă.