„Comerţ dincolo de graniţe. Concurent la nivel global. Ce poate face Uniunea Europeană pentru tine” Acesta a fost titlul sub care s-au desfăşurat discuţiile în prima zi a întâlnirii, dedicată miniştrilor responsabili de domeniul economiei.

Acestea s-au concentrat asupra beneficiilor pe care le-ar aduce reguli coerente şi bine gândite aplicate de către companiile europene care acum trebuie să se adapteze la 28 de legislaţii diferite.

Comisarul European resonsabil pentru Piața internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri, Elżbieta Bienkowska, a spus că pentru a avea servicii de înaltă calitate, Europa, cea mai mare zonă economică la nivel mondial, cu 500 milioane de cetăţeni, trebuie să se bazeze pe industrie, pe mână de lucru calificată şi pe competenţe. Ea a arătat că fiecare stat membru este important:

Este foarte clar că ar trebui să ne concentrăm în fiecare stat membru pe reforme structural, şi din perspectiva Comisiei de asemenea pe datele şi indicatorii micro economici pe care îi avem.

Ieri a fost rândul miniştrilor responsabili de cercetare să discute temele care îi preocupă.

Accentul a fost pus pe integritatea cercetării, pe inovaţie şi pe egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, mai ales în posturi de conducere.

Carlos Moedas, comisar European pentru Cercetare, Ştiinţă şi Inovare

Fără egalitate de gen nu vom fi capabili să ne ridicăm la standardele mondiale.Avem nevoie de egalitate între femei şi bărbaţi pentru a genera cea mai bună cercetare.

Carlos Moedas, comisar European pentru Cercetare, Ştiinţă şi Inovare