Valoarea sa o depășește, pe piețele internaționale, pe cea a aurului și se datorează metodelor migăloase de recoltare.

Țara cea mai cunoscută pentru cultivarea șofranului este Iranul, unde tradiția de a strânge firele delicate ale florilor datează de aproximativ 3.000 de ani.

Iranul produce aproximativ 90% din cele 250 de tone de șofran realizate anual la nivel mondial, datorită condițiilor meteo unice, care asigură o aromă puternică acestui condiment folosit în cele mai exclusiviste restaurante din lume, dar și în medicina tradițională asiatică.

Pe de altă parte comerțul cu acest produs este din ce în ce mai anevoios, din cauza sancțiunilor internaționale impuse Teheranului.

Numeroase companii şi bănci iraniene nu pot accesa piețele de desfacere din Europa, Canada şi SUA şi nici sprijin financiar din partea organizațiilor monetare internaționale, astfel că au adoptat politici de barter și primesc la schimb bunuri de larg consum sau alimente, în schimbul șofranului.

În prezent un kilogram de șofran se vinde cu aproximativ 2.000 de dolari.

Sursa Bucuresti FM