Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSCUP fosta ANRSC) a avizat favorabil cererea RADET de creștere a tarifului de transport al energiei termice, furnizate în regim centralizat în București. Conform cererii RADET, consumatorii casnici vor plati cu 18% mai mult pentru transportul și distribuția energiei termice. Aplicarea acestei majorări ar duce prețul gigacaloriei de la 340 de lei, cât este în prezent, la 363,56 de lei.

Dacă Primăria Capitalei va plăti în continuare o subvenție de 170 lei/ gigacalorie, bucureștenii ar urma să plătească 193,56 de lei/gigacalorie, față de numai 170 cât plătesc acum. Pentru ca această majorare să intre în vigoare, ea trebuie să mai fie aprobată și de către Consiliul General al Municipiului București, sub forma unei hotărâri.

Primarul Capitalei Sorin Oprescu susține că, dacă această majorare de tarif va trece de votul consilierilor municipali, ea se va resimți direct în buzunarele bucureștenilor, deoarece Municipalitatea nu mai dispune de resursele financiare necesare pentru a acoperi, prin subvenție, creșterea prețului gigacaloriei.

Viceprimarul și liderul grupului liberal, majoritar în Consiliul General, Cornel Pieptea a declarat pentru București Fm că este normală recunoașterea costurilor generate de transportul și distribuția energiei termice, mai ales că există și avizul autorității de reglementare. Pieptea spune că liberalii vor vota proiectul de hotărâre pentru creșterea tarifului de transport al energiei termice, dar numai la pachet cu un alt proiect de hotărâre prin care să se stabilească o nouă schemă de subvenționare a gigacaloriei, astfel încât scumpirea să nu se simtă, în buzunarele bucureștenilor.

Ce se va întâmpla, până la urmă, dacă și cu cât vom plăti mai mult la întreținere vom afla săptămâna viitoare, deoarece ședința ordinară a Consiliului General este programată pentru data de 30 iulie.

Autor: Mircea Apostolescu