Sfântul Ilie este patronul Forțelor Aeriene Române iar cu acest prilej, Baza Aeriană 90, de lângă Aeroportul Henry Coandă de la Otopeni, și-a deschis porțile pentru public.
Ziua Forțelor Aeriene Române 2Zburătorii au organizat, de ziua lor, o expoziție de tehnică de luptă specifică Forțelor Aeriene Române incluzând, in special, bătrânele elicoptere IAR 330 Puma, construite în anii ’80 la IAR Ghimbav, după o licență franceză.

Aceste elicoptere sunt specializate în misiuni de recunoaștere și transport trupe dar pot executa și misiuni de atac asupra unor obiective terestre, oferind astfel sprijin aerian trupelor aflate la sol, și la fel de bătrânele și titratele avioane de transport „Hercules” C130 și „Spartan”.

Acestea au participat la misiuni în teatrele de operațiuni din Irak și Afganistan, dar și la misiuni umanitare, din China până în Statele Unite și din Norvegia până în Africa de Sud, după cum a declarat comandantul Bazei Aeriene 90, general de flotila aeriană Viorel Pană.
Expoziția mai include și instalații radar și tunuri folosite în lupta antiaeriana, parașute și armament specifice trupelor aeropurtate și trupelor speciale.

Ziua Forțelor Aeriene Române 9Cei prezenți pe aerodromul de la Otopeni au putut urmări și exerciții tactice și demonstrații de virtuozitate la manșă, executate de către piloții elicopterelor IAR 330 „Puma”.
Între orele 11:00 si 14:00 se desfășoară zborurile de agrement cu aeronave „Spartan”, oferite gratuit de către Forțele Aeriene Române celor care s-au înscris, în prealabil, pe Facebook.
Mâine manifestările prilejuite de Ziua Forțelor Aeriene Române se vor încheia cu o „trecere la verticală” a zburatorilor pe deasupra Statuii Aviatorilor de pe bulevardul cu același nume.

Ziua Forțelor Aeriene Române 3Elicoptere militare, avioane de luptă şi de transport sunt ridicate de la sol astăzi pentru zboruri demonsatrative lîngă Bucureşti şi în judeţul Timiş.
Acestea sunt două dintre manifestările organizate de Ministerul Apărării cu ocazia Zilei Aviaţiei Române, sărbătorită în fiecare an la 20 iulie de Sfântul Prooroc Ilie.

Maine între orele 08.30 si 10.30 circulaţia va fi restricţionată in zona Aviatorilor.
Ziua Porţilor Deschise va fi organizată maine intre orele 10:00 si 17:00 la Muzeul Naţional al Aviaţiei Române din Bucureşti.

Sursa Bucureşti FM