„Eficienţa energetică înainte de toate”- acesta este principiul evidenţiat de Pachetul de vară al Comisiei Europene în domeniul energiei.

Anunţate ieri la Bruxelles, propunerile aduc beneficii noi pentru consumatorii de energie.

Totodată, sunt prevăzute actualizarea sistemului de etichetare referitoare la eficiența energetică și revizuirea schemei Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii.

Piaţa de energie urmează să fie reorganizată.

Toate acestea reprezintă un pas important pentru punerea în aplicare a strategiei privind uniunea energetică, prioritate declarată a Comisiei Junker.

Prin propunerile de ieri, Comisia a arătat că utilizatorii trebuie să aibă libertatea de a-și produce și de a-și consuma energia în condiții echitabile.

Maroš Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei Europene responsabil cu uniunea energetică, a explicat:

“Munca noastră în organizarea pieţei de energie şi în privinţa unei noi propuneri pentru consumatorii de energie se raportează la modalităţi de producere şi consum ale energiei mai sustenabile. Aceasta va schimba balanţa dintre producători şi consumatori, uneori eliminând diferenţele sau împreună contribuind la apariţia unei noi generaţii de consumatori în Europa.”

Şi Miguel Arias Cañete, comisar European pentru politici climatice și energie, a declarat:

„Am de transmis două mesaje clare astăzi! Către partenerii noștri la nivel mondial înainte de Conferința privind schimbările climatice: UE își respectă angajamentele internaționale şi îşi face temele. Și mesajul meu către investitori, mediu de afaceri şi industrie: investiți în energia nepoluantă; aceasta se va menține și va continua să se dezvolte.”

Ieri a fost lansată o consultare publică pe această temă.