Elevii români au obţinut cinci medalii şi locul I în Europa la Olimpiada Internaţională de Fizică 2015, concurs care s-a încheiat duminică, informează Ministerul Educaţiei într-un comunicat transmis AGERPRES.

Olimpicii români au reeditat, astfel, succesul repurtat anul trecut la Olimpiada Internaţională de Fizică, reuşind acelaşi palmares – cinci medalii: două de aur, două de argint şi o medalie de bronz.

Datorită acestui rezultat, România a ocupat din nou primul loc în Europa şi locul 10 în lume.

Medaliile de aur au fost cucerite de Tudor Creţu (argint în 2014) şi Ştefan Eniceicu (aur în 2014), elevi în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din Capitală. De asemenea, lui Ştefan Eniceicu i-a fost decernat şi premiul special din partea Societăţii Europene de Fizică pentru cel mai mare punctaj obţinut de un elev din Europa la proba teoretică (29,8 puncte din maximum de 30).

Laureat cu aur la ediţia precedentă, Cristian Alexandru Frunză (clasa a XII-a, Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) a obţinut anul acesta o medalie de argint, performanţă atinsă şi de colegul său de liceu – Răzvan Radu (clasa a X-a). Medalia de bronz a intrat în posesia Ilenei Rugină, elevă în clasa a XII-a la Liceul Internaţional de Informatică.

Delegaţia României a fost condusă de Adrian Dafinei, Conferenţiar Universitar Doctor la Facultatea de Fizică a Universităţii Bucureşti şi însoţită de Delia Davidescu (profesor la Liceul Internaţional de Informatică) şi Sebastian Popescu, Conferenţiar Universitar Doctor la Facultatea de Fizică a Universităţii ‘A. I. Cuza’ din Iaşi.

A 46-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Fizică s-a desfăşurat în Mumbai (India), în perioada 4 – 12 iulie, reunind peste 190 de concurenţi din 48 de ţări.

(Agerpres/FOTO arhiva gorjeanul.ro)