Pentru zilele călduroase ale verii specialiştii ne recomandă consumul de pepene. Fie că sunt roşii sau galbeni aceste fructe sunt delicioase şi fac vara mai suportabilă datorită efectului răcoritor.

Pepenii roşii sunt, probabil, cele mai bune fructe care combat căldura în timpul verii. Aceste fructe bogate în nutrienţi sunt o alegere foarte bună pentru mese şi gustări, mai ales atunci când sunt combinate cu alte fructe şi legume. Sucul lor este răcoritor chiar dacă afară mercurul termometrului atinge temperaturi foarte ridicate.

Specialişti spun că pepenele roşu este practic o multivitamină, conţinând cantităţi excelente de vitamina A, vitamina B6,  vitamina C şi o serie de nutrienţi vitali pentru sănătate.

Pepenele roşu are un conţinut mai ridicat de licopen faţă de alte fructe şi legume, nu este bogat doar în vitamine, el mai conţine şi fibre, proteine, calciu, acid folic, magneziu şi potasiu. Potasiul ajută la păstrarea echilibrului balanţei fluidelor şi mineralelor în organism şi la menţinerea tensiunii arteriale normale. Nu conţine colesterol iar conţinutul în sodiu este foarte scăzut. Beta-carotenul descoperit în pepenele roşu stimulează vederea şi  creşterea osoasă. Seminţele sale sunt, de asemenea, bogate în proteine, magneziu, potasiu, fosfor, fier şi zinc.

Specialiştii spun că pepenele roşu poate fi un adevărat medicament împotriva diferitelor boli. Dacă suferim de probleme renale şi biliare, boli cardiovasculare, reumatism, constipaţie, acnee, boli de piele, consumul de pepeni roşii poate atenua sau chiar vindeca aceste afecţiuni.

Din cauza conţinutului lor ridicat de apă pepenii roşii au un efect diuretic excelent. Aceştia îndepărtează toxinele acumulate în organism. Aminoacizii şi enzimele întăresc efectul detoxifiant.

Pepenele roşu are un conţinut ridicat de apă şi sucul său este considerat ca o băutură energizantă în timpul verilor călduroase. El previne instalarea unei stări de deshidratare având un conţinut de apă de aproximativ 95 de procente.