In sedinta plenara a Parlamentul European, una din temele de discutie a fost reforma drepturilor de autor- promovarea diversității culturale și accesul la aceasta.

Viitoarele propuneri de reformă a legislației UE privind drepturile de autor în era digitală trebuie să asigure echilibrul între drepturile și interesele creatorilor și consumatorilor, au spus deputații ieri.

Gunther Oettinger: Este intr-adevar timpul sa modernizam drepturile de autor.

Ne-am dori ca in pachetul nostrum de derpturi de autor sa tinem cont de evolutiile tehnologice dar si de schimbarile pietei, de interesul cetatenilor, al utilizatorilor, pentru ca acesta este cel mai important.

Trebuie sa garantam accesul la informatii pentru toata lumea, fara limitari; limitarile trebuie sa fie doar acolo unde sunt absolut necesare.

În ceea ce privește dreptul de a crea și publica imagini și fotografii ale unor clădiri și opere artistice publice, deputații au respins propunerea de acere o autorizatie de la deținătorii de drepturi. S-a spus ca dreptul la libertatea de panorama trebuie sa continue, pentru ca fotografiile sunt o extindere a vederii.

Comisia va veni până la sfârșitul anului 2015 cu o propunere de modernizare a legislației UE privind drepturile de autor pentru a le adapta erei digitale.