Comisarul pentru euro şi dialog social, viceperşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis a afirmat ieri că rezultatul referendumului de duminică adânceşte prăpastia dintre Grecia şi celelalte ţări din zona euro.

El a arătat că Europa i-a stat alături poporului elen pe perioada crizei, oferindu-i asistenţă financiară fără precedent. Din păcate, reformele au fost aplicate cu întârziere sau doar parţial, situaţie ce a dus la o recesiune prelungită.
Cu toate acestea, Comisia Europeană consideră că locul Greciei este în zona euro, a mai spus Valdis Dombrovskis care a dat asigurări că această zonă rămâne stabilă financiar.
„Stabilitatea zonei euro nu intră în discuţie! Avem tot ceea ce este necesar pentru a stăpâni această situaţie. Avem o uniune bancară ce asigură stabilitatea sectorului financiar. Avem un mecanism european de stabilitate financiară cu 500 miliarde euro gata să ajute cele mai vulnerabile economii. Avem administraţii fiscal şi economice mai puternice!”
Peste 184 miliarde € au fost acordaţi Greciei de către Uniunea Europeană, prin asistență macro-financiară, începând cu 2010, a mai arătat comisarul Valdis Dombrovskis.
Astăzi, membrii Eurozone se reunesc într-un summit de urgenţă în care se vor căuta şanse de salvare pentru Grecia.