Manageri importanţi din industria media, jurnalişti, producători şi prezentatori ai platformelor radio digitale de pe patru continente s-au reunit la Bucureşti, la o conferinţă organizată de Radio România şi Uniunea Audiovizualului din Asia- Pacific.
Ei discută despre provocările radiodifuzorilor în contextul în care tot mai mulţi ascultători preferă mijloacele moderne de comunicare, cum ar fi internetul sau telefonia mobilă.
Întâlnirea aduce împreună în România reprezentanti importanţi din Asia, Europa, America de Nord şi Australia, într-o reuniune care reprezintă interes pentru un subiect care ne priveşte pe toţi: „schimbarea rapidă a peisajului media”, a afirmat, în deschiderea conferinţei, preşedintele-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu.
„Tema acestui eveniment reflectă recunoaşterea crescândă a puterii mass-media şi importanţa acesteia în a prezenta cu acurateţe informaţii pentru miliarde de oameni, peste tot în lume”, a adăugat Ovidiu Miculescu.
„Oportunitate pentru a privi spre viitor”
Secretarul general al Uniunii Furnizorilor de Servicii Media-Audiovideo, Javad Mottaghi, afirmă că Radio România a devenit, la rândul său, „o fereastră către lume, nu numai pentru promovarea sa, ci şi pentru promovarea culturii şi valorilor româneşti”.
Evenimentul care se desfăşoară la Bucureşti reprezintă şi o oportunitate pentru a privi în viitor şi pentru a vedea cum putem începe un dialog permanent între furnizorii de produse media audio-video dintre Est şi Vest.
„Ne aflăm aici pentru a ne concentra asupra punctelor comune, analizând, în acelaşi timp, diferenţele care există pe două continente, de-a lungul şi de-a latul globului, diferenţele şi la nivel regional.
„Facem acelaşi lucru şi în Zona Asia-Pacific. Asia-Pacific este o regiune diversă, diversitate în economie, diversitate în politică, în populaţie, în culturi, în religii”, a spus Javad Mottaghi.
„Transmiterea rapidă, dar şi corectă a informaţiei”
Prezent la deschiderea Conferinţei „Mass-media 2020”, ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a apreciat rolul mass-media în informarea corectă şi rapidă a cetăţenilor.
El a subliniat, însă, că, la ora actuală, tehnologia, care permite o viteză de transmitere a informaţiilor uimitoare, pune, în acelaşi timp, întreaga societate media în faţa unei duble provocări: transmiterea rapidă, dar şi corectă a informaţiei.