Hearing of Commissioner-designate for Regional policy - REGI

Departe de fi doar ficțiune filmul Diamantul sângeriu ne-a introdus pentru prima oară în universul violent al zonelor de conflict alimentate financiar și cu armament de către exploatatorii minelor de diamante, safire, aur , tungsten,staniu sau tantal.

Pentru a rupe orice legătură dintre extracția mineralelor și finanțarea conflictelor, deputații europeni au votat săptămâna trecută pentru certificarea importatorilor de astfel de produse în UE.

Staniu, tantal, tungsten și aur sunt utilizate în multe produse de consum din UE, mai ales de industriile auto, electronice, aerospațiale, de ambalare, construcții, mașini industriale și echipamente, precum și pentru bijuterii. Viitoarea lege va afecta, posibil, 880 000 producători UE, majoritatea lor fiind companii mici sau mijlocii.

Eurodeputatul Iuliu Winkler raportor în dosarul referitor la crearea în UE a unui sistem de auto-certificare a importatorilor de 3TG din zonele de conflict și de mare risc ne ofera amanunte despre ce inseamnă această certificare.

Aceasta inseamnă că toate companiile care extrag si valorifică pe piață ceea ce noi numim minerale 3tG , incuzând tantal, tungsten, staniu și aur, trebuie să facă dovada că activitatea lor nu influentează, finanțează sau susține zonele de conflict. Acest proces este extrem de complicat, și tocmai de aceea raportul meu se bazează pe o propunere a Comisiei , face presiuni pentru reglementari comerciale care ar trebui să fie eficiente si ar trebui să fie funcționale.

Prioritățile mele constau în a imputernici comunitățile locale din zonele afectate de conflicte și în a crește gradul de responsabilizare a parților implicate in activitățile de extracție și comerț.

Responsabilizarea tuturor parților implicate este, consider eu, cheia acestui proces complicat.

Pentru a se atinge țelul avem nevoie de o abordare integrata in toată UE. Aceasta se consolidează pe trei piloni.

Primul vizează reglementarea comerțului, intr-o maniera realizabilă și eficientă, care să ne permită introducerea unui sistem de certificare pentru responsabilizarea importatorilor de astfel de produse in conformitate cu politicile din domeniu ale Uniunii Europene și în același timp care să ne permită să rupem legăturile dintre extracția mineralelor, piața de desfacere a acestora și finanțarea conflictelor.

In tot acest timp să încurajăm derularea unor activități legitime și responsabile in zonele de conflict.

Regulamentul se aplică tuturor zonelor din lume de risc înalt și afectate de conflicte, dintre care Republica Democrată Congo și zona Marilor Lacuri sunt cele mai evidente exemple. Propunerea legislativă definește ”zonele afectate de conflict și cele de risc înalt” ca fiind cele care se află în situație de conflict armat, cu violență răspândită, colaps al infrastructurii civile, zone post-conflict fragile și zone cu guvernare și siguranță slabe sau inexistente, caracterizate de ”violări răspândite și sistematice ale drepturilor omului.