Noile reguli ar trebui să îmbunătăţească substanţial transparenţa tranzacţiilor financiare, fiind menite practic să prevină finanţarea activităţilor criminale, teroriste şi a evaziunii fiscale.
Mai multe detalii aflăm de la Papp-Zakor András, Radio România Cluj, în cadrul rubricii Local, regional, european – EuranetPlus

Noul cadru legislativ european împotriva spălării banilor a fost conceput de aşa manieră încât să-nlesnească urmărirea transferurilor suspecte de bani şi să faciliteze schimbul de informaţii dintre serviciile de investigaţii fiscale din ţările membre. În acelaşi timp va aduce coerenţă în politica faţă de ţările terţe, care nu fac parte din Uniune şi au sisteme deficitare în ceea ce priveşte îngrădirea spălării banilor. Se va asigura trasabilitatea tuturor transferurilor de fonduri atât în interiorul Uniunii cât şi din sau spre UE.
Crima organizată este propulsată de profit – urmărirea procedurilor ilicite până la reţelele criminale este esenţială atât pentru detectarea şi anihilarea acestora, cât şi pentru recuperarea fondurilor acaparate – spunea comisarul european pentru Justiţie, Drepturi fundamentale şi Cetăţenie, Věra Jourová.

Cea de-a patra directivă împotriva spălării banilor va obliga toate ţările membre ale Uniunii Europene să-şi creeze aşa zise „registre cu proprietarii finali” ai companiilor, adică beneficiarii reali ai tranzacţiilor efectuate de acestea.
Judith Sargentini, europarlamentar, membră a Grupului Verzilor/ Alianţei Libere Europene, coraportor:

Am căzut de acord să avem 28 de Registre cu Proprietarii Finali ai companiilor. Există ţări care nu au o astfel de evidenţă în acest moment, ele vor fi obligate să şi-o pună la punct, iar în viitor aceste 28 de registre vor fi interconectate, permiţându-ne să investigăm companiile scoică de la ţară la ţară. Cine va avea acces la aceste registre? Desigur pe de o parte autorităţile. Apoi entităţile obligate: bănci, cazinouri, etc. Dar şi cei care au un interes legitim legat de investigaţii privind spălarea de bani, terorismul, corupţia, evaziunea fiscală sau diverse fraude. Ca atare, în viitorul apropiat jurnaliştii, ONG-urile, cetăţenii Europei vor putea consulta aceste registre şi se vor putea asigura că nu permitem ca firme scoică să deturneze fonduri, bani proveniţi din impozite care pot fi utilizaţi în educaţie, sănătate, în tot ceea ce avem nevoie în societate!

Conform estimărilor, pe plan mondial aproximativ 1600 de miliarde de dolari trec an de an prin procesul de spălare a banilor. Această sumă reprezintă aproximativ 3 procente din cifra totală de afaceri. Numai în Uniunea Europeană un miliard de euro se pierd anual datorită evaziunii fiscale – atrage atenţia europarlamentarul german Peter Simon, coraportor pe tema informaţiilor legate de transferurile de fonduri.

Timothy Kirkhope, membru al Grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, coraportor:

Ani de-a rândul atât consumatorii cât şi firmele s-au lovit de greutăţi la implementarea legislaţiei precedente. Scopul nostru a fost ca de această dată să facem un pas cumpătat, proporţional dar eficient înainte! Nevoia de o transparenţă cât mai completă, fără a pierde din vedere impactul general asupra sferei private a fiecăruia şi obligaţia privind asigurarea protecţiei datelor au fost elemente cheie ale activităţii noastre legislative.

Statele membre vor avea la dispoziţie doi ani pentru implementarea noii directive.