Miniștri ai apărării și ai afacerilor externe din țările membre ale Uniunii Europene s-au întâlnit în această săptămână la Bruxelles subiectele de actualitate fiind în special legate de fenomenul migrației în Marea Mediterană, de altfel teme înscrise pe agenda de Politică de Securitate și Apărare Comună.

Oficiali din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au căzut de acord că sunt necesare măsuri urgente care să fie un răspuns la tragediile transportului maritim ilegal de persoane de pe coasta nordică a Africii. În același timp mesajul care vine de la Bruxelles este acela al unei nevoi urgente de a combate traficul de persoane ce însoțește fenomenul din Marea Mediterană.

Una dintre măsuri și care a primit girul statelor membre ale Uniunii europene se referă la punerea la punct a unei operațiuni navale care să aibă ca țintă traficanţii din Mediterana. Misiunea va presupune desfășurarea, în largul Libiei, a unor nave de război, avioane de supraveghere și elicoptere, asta tocmai pentru a monitoriza această rută maritimă preferată pentru practicarea traficului cu refugiați. Numele operațiunii EUNAVFOR MED și este prevăzut să intre în funcțiune în luna iunie, după ce, în prealabil, va avea acordul Organizației Națiunilor Unite.

Într-o conferință de presă, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini, a vorbit și despre programele Triton și Poseidon care sunt în esență două misiuni de salvare şi supraveghere în Mediterana, încredinţate de către Agenţia Europeană de Supraveghere a Frontierelor.

”Am discutat despre o abordare cuprinzătoare în care toate scopurile acțiunii noastre sunt relevante; salvarea de vieți pe mare și pe uscat. De aceea am decis să consolidăm misiunile Triton și Poseidon, lucrând asupra cauzelor profunde ale fenomenului și mai ales în colaborare cu partenerii noștri din Uniunea Africană și din lumea arabă, tocmai pentru dezmembrarea rețelelor criminale de contrabandă și a traficului de persoane.

Acum am adoptat conceptul de gestionare a crizelor și decizia de a stabili funcționarea centrului cu sediul în Roma. Operațiunea va consta din patru faze. Deciziile pe care le-am luat pentru a stabili operațiunea vor fi publice. Aceasta ne va permite să începem planificarea operațională cu comandamentul și cu centrul de coordonare.

Adaug la toate acestea că există o justificare a urgenței cu care punem la punct aceste lucruri: știm cu toții foarte bine că iunie este începutul de vară și în această operațiune sezoanele sunt importante. Vine vara, tot mai mulți oameni călătoresc și aș dori ca operațiunea să aibă în loc cât mai curând posibil, în cazul în care trebuie să-i împiedicăm pe traficanți și contrabandiști”.

De adăugat că un document de 19 de pagini prevede patru etape ale operațiunii, începând cu evaluarea și implementarea, și care se încheie cu un „faza de distrugere”a rețelelor de trafic. O rezoluție a Consiliului de Securitate „nu este necesară pentru prima fază”, se mai precizează în documentul analizat de presa europeană.