Euranet plus debate, TV Big Crunch

Comisia Europeană a adoptat Agenda privind o mai bună legiferare, un pachet cuprinzător de reforme, care va încuraja deschiderea şi transparenţa procesului decizional al Uniunii Europene.

 

 

Pachetul de reforme adoptat va acoperi întregul ciclu de elaborare a politicilor, va îmbunătăţi calitatea noilor acte normative şi va promova o revizuire constantă şi coerentă a actelor normative existente, astfel încât politicile Uniunii Europene să îşi atingă obiectivele în modul cel mai eficient.

O mai bună legiferare înseamnă să ne asigurăm că ne îndeplinim cât mai eficient obiectivele ambiţioase în materie de politici europene pe care ni le-am stabilit, a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

“Cel mai important lucru îl reprezintă faptul că acest Pachet de reforme va fi pus în aplicare direct de Comisie prin cooperarea cu Parlamentul şi Consiliul European. Deciziile luate de instituţiile europene ne interesează, așa că vom lua măsuri care să permită mai multă transparenţă şi control, dar şi furnizarea de mai multe oportunități pentru cetaţeni să îşi exprime opiniile.”

Comisia va deschide un portal web unde pot fi urmărite iniţiativele şi consultările publice. După ce a fost adoptată o propunere, oricine este interesat va avea la dispoziţie opt săptămâni pentru a oferi sugestii care vor contribui la dezbaterea legislativă în faţa Parlamentului şi a Consiliului.

Această abordare transparentă se va aplica, de asemenea, la legislaţia secundară. Pentru prima dată, un proiect de măsuri care modifică sau completează legislaţia existentă sau care stabileşte dispoziiţii tehnice specifice, va fi făcut public timp de 4 săptămâni înainte de adoptare.