Comisia Europeană își propune să dezvolte și să promoveze politici de transport eficiente, sigure și durabile, să creeze condițiile necesare pentru o industrie competitivă, care să genereze locuri de muncă și prosperitate.

Aflată într-o vizită la Ljubliana, în cadrul unei întâlniri la care au participat peste 300 de cetățeni, Violeta Bulc, comisarul eurpean pentru Transporturi a reamintit câteva dintre prioritățile acestui sector.

Tot mai mult în zilele noastre această societate dinamică are nevoie de conectivitate, mobilitate şi perspecivă globală. Acestea transformă domeniul transporturilor în coloana vertebrală esenţială pentru economie si pentru viaţa noastră, în general.

Transporturile crează locuri de muncă si progres. Ele trebuie sa fie prietenoase cu mediul inconjurător, competitive şi în acelaşi timp cuprinzătoare.

Nu trebuie să uitam ca transportuile, de fapt, inseamnă oameni. Indiferent ce facem trebuie să creem plusvaloare, economică, socială sau legată de mediu.

In ceea ce priveşte infrastructura de transport aceasta trebuie să fie perfect integrată şi tehnic compatibilă indiferent de modul de transportpe care îl aleg oamenii pe apă, uscat sau în aer .Voi continua să susţin conectivitatea de la un capăt la altul al Eururopei, într-un sistem conceptual integrat. De aceea este crucial să transformăm reţeaua de transport transeuropeană în realitate.

Cum se poate realiza acest lucru?

Construind verigile lipsă şi inlocuindu-le pe cele proaste.Sistemul de management al transporturilor cai ferate, Sistemul de informare al transportului naval , numind doar câteva.

Reţeaua de transport este şi va rămâne elementul cheie al Pieţei unice europene.

În 2020, TEN-T va include 89500 Km de drumuri şi 94000 Km de cale ferată, incluzând aproximativ 20000 Km de linii de mare viteză, pe care să se circule cu o viteză de cel puţin 200 Km/h. Sistemul de căi navigabile interioare se va măsura 11250 Km, care vor include 210 porturi fluviale. Reţeaua TEN-T va include, de asemenea, un număr de 294 de porturi maritime şi 366 de aeroporturi.

În ceea ce privește România, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a anunţat că în perioada 20-22 mai va avea discuţiile finale, la Bruxelles, pentru aprobarea Master Planului pentru Transporturi de Comisia Europeană şi a estimat că, până la finalul lunii mai, documentul va fi aprobat, inclusiv cu programul de implementare