Fondul european pentru investiţii strategice, aplicarea reformelor structurale, dar şi dezechilibrele macroeconomice din statele membre au fost subiectele importante asupra cărora s-au purtat discuţii în cadrul ECOFIN.

Economia europeană are nevoie de mai multe investiţii, de aceea adoptarea rapidă a acordului privind Fondul European de Investiţii Strategice este o prioritate. Aceasta a fost declaraţia vicepreşedintelui Comisiei Europene Valdis Dombrovskis, participant la întrunire.

Acesta a comentat şi aplicarea, în 2014, a recomandărilor specifice de ţară în statele membre vizate, o altă temă discutată în Consiliul pentru afaceri economice şi financiare. Puţin peste jumătate din acestea au fost implementate, rezultat considerat nu foarte mulţumitor.

Valdis Dombrovskis:

Punerea în aplicare a reformelor necesare trebuie în mod clar să se intensifice pentru a face faţă provocărilor viitoare, printre care,nu în ultimul rând, îmbătrânirea populației. Dacă vrem consolidarea potențialului de creștere al Europei și să prevenim crizele viitoare, trebuie să ne permitem să abordăm deficiențele structurale ale economiilor noastre, cum ar fi competitivitatea în scădere, lipsa investițiilor și șomajul.

La finalul întâlnirii de ieri a fost subliniată ideea ca nicio ţară din Uniune nu trebuie să încetinească ritmul reformelor, chiar dacă economia dă semne de revigorare.

Astăzi Comisia Europeana va prezenta recomandările specifice de țară pentru urmatoarele 12-18 luni.