Dezvoltarea dimensiunii comerciale a Parteneriatului Estic s-a aflat în atenția miniștrilor europeni ai comerțului.

Mai multe detalii ne oferă Sorin Şchiopu, de la Studioul regional Radio România Târgu Mureş, în rubrica “Local, regional, european – EuranetPlus”

Săptămâna trecută, miniștrii comerțului din UE și omologii acestora din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina s-au reunit pentru a discuta despre realizările Parteneriatului Estic în domeniul schimburilor comerciale, precum și despre oportunitățile și provocările dezvoltării în continuare a unei dimensiuni comerciale de succes a Parteneriatului Estic.

Miniştrii europeni au salutat începerea aplicării acordurilor de asociere la UE ale Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei şi au îndemnat aceste ţări să continue procesul de reformă.
Comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmström, a reafirmat că executivul European va continua să susțină aceste țări:

„Comisia Europeană va continua să susţină cele două ţări, Republica Moldova şi Georgia, în a implementa total acordurile de asociere şi liber schimb. Cifrele de până acum arată progrese şi atunci aşteptăm în acelaşi timp cu nerăbdare aplicare acordurilor de liber schimb cu Ucraina, de la 1 ianuarie anul viitor.”

În acest context comisarul Malmström a ținut să sublinieze că Bruxellesul nu va ceda presiunilor Rusiei, care solicită amânarea aplicării acordului de liber-schimb între Uniunea Europeană și Ucraina.
Oficialul european a declarat, însă, că europenii sunt gata să discute cu partea rusă despre dificultățile de ordin practice. În acest sens comisarul Malmstrom a precizat ca l-a invitat pe ministrul rus al Economiei și pe șeful diplomației ucrainene la o întâlnire, în data de 18 mai la Bruxelles, „pentru a vedea dacă se pot folosi anumite flexibilități ale acordului pentru a răspunde îngrijorărilor Rusiei”.

Reamintim că acordul dintre UE și Ucraina ridică barierele vamale în cele două sensuri pentru sute de produse și este prevăzut a intra în vigoare la 1 ianuarie 2016.

Acordul de liber-schimb constituie pilonul comercial al acordului de asociere între UE și Ucraina semnat în iunie 2014. El trebuia inițial să fie aplicat încă din noiembrie anul trecut, dar europenii au amânat data după încheierea primului armistițiu în estul Ucrainei, în septembrie 2014. Moscova denunță de mult timp acordul de asociere, în care percepe o intruziune în sfera sa de influență și un obstacol comercial pentru exporturile sale.

Din acest motiv, partea rusă a solicitat UE amânarea pilonului comercial al acordului de asociere cu Ucraina până în 2017, însă oficialii europeni au subliniat, și cu acest prilej, că acordul va intra în vigoare la începutul anului viitor.
Reuniunea de la Bruxelles de săptămâna trecută a fost o oportunitate de schimb de idei și viziuni între țările UE și statele Parteneriatului Estic asupra modalităților în care se poate crea un spațiu economic comun mai larg, bazat pe regulile OMC și alegerile suverane din Europa, așa cum sunt ele cuprinse în Declarația de la Vilnius de la cel de-al treilea Summit al Parteneriatului Estic.

Reamintim că următorul Summit al Parteneriatului Estic se va desfășura la Riga în perioada 21-22 mai.