Miniştrii de finanţe din zona euro au salutat progresele înregistrate în negocierile dintre autorităţile elene şi creditori, însă au insistat asupra faptului că sunt necesare mai multe eforturi’ în vederea ajungerii la un nou acord.

Grecia mai are la dispoziţie maximum o lună pentru a-şi convinge partenerii că se poate încheia un nou acord de asistenţă financiară fără a exista posibilitatea ca statul elen să intre în incapacitate de plată. În joc sunt 7,2 miliarde de euro, fără de care Grecia nu şi-ar mai permite, din vară, să facă parte din zona euro.

Președintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, a apreciat că relațiile dintre Grecia și creditorii săi sunt constructive:

“Recunoaștem că negocierile au avansat, sunt mult mai eficiente, mai constructive, însă este nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la un acord global, iar Eurogroup-ul salută angajamentul Greciei de a accelera negocierile. Noi vom monitoriza situația și suntem gata să ne întâlnim cât mai curând cu putință. Sunt convins că vor face ceea ce trebuie și vor depune efort pentru a se încheia un acord la timp.”       

Comisarul european pentru Afaceri Economice și Financiare, Pierre Moscovici, a salutat „noul spirit”, dar și progresul realizat în ultimul timp și a constatat că a existat o „apropiere de poziții pe anumite probleme”, dar reforma pieței forței de muncă sau a pensiilor sunt încă domenii unde trebuie să se lucreze.

Grecia şi-a plătit ieri, cu o zi înainte de scadenţă, tranşa de 750 de milioane de euro pe care o datora Fondului Monetar Internaţional. Rambursarea a atenuat îngrijorările creditorilor europeni privind capacitatea de plată a statului elen.