Pierre Moscovici, Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare a prezentat, ieri,la Bruxelles previziunile economice de primăvară pentru cele 28 de state membre. El a afirmat că este „Cea mai însorită primăvară, după mulţi ani, pentru economia UE”.

Economiile europene beneficiază de sprijinul simultan al multor factori. Preţurile petrolului se menţin destul de scăzute, creşterea economică mondială este stabilă, moneda euro a continuat să se deprecieze, iar politicile economice din UE sunt favorabile.

Din punct de vedere monetar, relaxarea cantitativă aplicată de Banca Centrala Europeană are un impact însemnat asupra pieţelor financiare, contribuind la rate mai mici ale dobânzilor şi la crearea unor aşteptări de ameliorare a condiţiilor de creditare. Întrucât în UE orientarea fiscala globală este în general neutră – nepresupunând nici înăsprire, nici relaxare – politica fiscală sprijină, la rândul său, creşterea economică. În timp, ar trebui să dea rezultate, de asemenea, continuarea reformelor structurale şi a Planului de investiţii pentru Europa.

Drept urmare, este de aşteptat ca PIB-ul real să crească în 2015 cu 1,8 % în UE şi cu 1,5 % în zona euro, cu puţin mai mult decât s-a preconizat în urmă cu trei luni. Pentru 2016, Comisia preconizează o creştere de 2,1 % în UE şi de 1,9 % în zona euro.

Cererea internă este principalul factor care contribuie la majorarea PIB-ului, fiind de aşteptat ca anul acesta consumul privat să se intensifice, iar anul viitor să aibă loc o relansare a investiţiilor.

De la debutul crizei și acest lucru este o veste foarte importantă, povara datoriei este, de asemenea, în scădere. Ponderea datoriei în PIB se estimează a fi atins punctul culminant în 2014, la 89% în UE și 94% în zona euro. Este de așteptat să scadă în acest an și chiar mai mult anul viitor.