După ce Pianul călător s-a auzit la Luduş, apoi la Baia de Arieş şi la Alba Iulia, acesta a rămas la Casa de Cultură din Deva. Turneul de concerte şi recitaluri continuă însă, iar pianistul Horia Mihail se va întoarce la Deva pe 10 mai pentru un alt eveniment al turneului, şi anume un concert cu orchestra la Teatrul de Artă din oraş.

Turneul Internaţional Pianul Călător, ediţia a V-a, un proiect Radio România, se desfăşoară până în 20 mai şi este organizat de Centrul Cultural Media al Radio România împreună cu Asociaţia Culturală Accendo.

Sosirea pianului a fost extrem de apreciată de iubitorii muzicii din Deva, aşa cum reiese din declaraţiile acestora pe marginea evenimentului: “O idee foarte bună. Avem mulţi copii talentaţi aici, este foarte util. Ei ar trebui să încerce”. “Oare nu ar putea rămâne mai mult? Să îl vadă toată lumea”. “Avem şi şcoală de muzică în oraş, va fi sigur foarte folosit”. “Este o mare bucurie să fie aşa un eveniment în oraşul nostru”. “Am auzit la Radio şi am venit cu copiii mei.”

Horia Mihail s-a despărţit încă o dată de un pian călător, fără regrete însă, căci se va întoarce la el cu mai multe prilejuri: “De fiecare dată pianele au fost folosite, acesta este motivul pentru care această iniţiativă pornită acum 5 ani continuă. Am cântat deseori pe pianele călătoare în locurile în care ele au rămas şi au existat în fiecare an acţiuni importante pentru comunităţile respective. În acest an, personal voi vizita toate cele trei piane călătoare în diverse ipostaze, atât ca solist, cum se întâmplă acum în turneul Pianul Călător, cât şi ca acompaniator sau partener de muzică de cameră în deja binecunoscutele turnee Vioara lui Enescu, Duelul Viorilor şi Flautul fermecat. Aşadar nu este în van şi acum am curajul să spun: viitorul sună bine!”

Turneul Internaţional Pianul călător este o poveste de succes acum, dar ea a pornit de la o necesitate. După ce a cântat pe multe scene din România, unde a constatat că infrastructura pianistică este foarte slabă, Horia Mihail a decis să urmeze exemplul marelui compozitor Franz Liszt şi să încerce să ofere bucurie publicului din oraşe unde evenimentele muzicale sunt mai rare sau chiar inexistente. Aşa a început călătoria prin ţară a pianelor puse la dispoziţie de Radio România.

Horia Mihail se pregăteşte acum pentru evenimentele de gală de la Sala Radio din Bucureşti. Pe 5 mai el va susţine un recital ce cuprinde cele şase Klavierstücke op. 118 de Johannes Brahms, va continua cu Après une lecture de Dante, de Franz Liszt şi se va încheia cu Carnaval Op. 9 Scènes mignonnes sur quatre notes de Robert Schumann.

Pe 8 mai va fi un regal muzical în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Regalităţii. Horia Mihail va cânta împreună cu Orchestra Naţională Radio, dirijată de Radu Popa, Concertul nr. 2 în do minor op. 18 pentru pian şi orchestră de Rachmaninov. Concertul se va desfăşura în prezenţa membrilor Familiei Regale a României.

Dar evenimentele din Capitală nu se vor încheia aici. Pianul Călător se va auzi şi în acest an în aer liber, în parcul Herăstrău, unde Horia Mihail va oferi, cu sprijinul ARCUB, două recitaluri în zilele de 16 şi 17 mai, de la ora 17:00. Amănunte pe www.pianulcalator.ro

Itinerar:

5 mai, Bucureşti, Sala Radio – Recital

8 mai, Bucureşti, Sala Radio – Concert cu orchestra

10 mai, Deva, Teatrul de artă – Concert cu orchestra

11 mai, Tulcea, Teatrul Jean Bart – Recital

12 mai, Roman, Casa de cultură – Recital

14 mai, Chişinău, Sala cu orgă – Recital

15 mai, Bârlad, Pavilionul Marcel Guguianu – Recital

16 mai, Bucureşti, Parcul Herăstrău – Recital

17 mai, Bucureşti, Parcul Herăstrău – Recital

19 mai, Iaşi, Aula BCU – Recital

20 mai, Bistriţa, Sinagoga – Recital

Un proiect Radio România. Producători: Centrul Cultural Media al Radio România, Radio România Cultural şi Accendo. Coproducători: TVR 2 şi Radio România Regional. Partener principal: ARCUB.

Sponsori: JTI, Sense, ALRO Slatina, Senia Music, Erste Private Banking.

Transportator Oficial: Dacia. Parteneri: Athenee Palace Hilton, Nissa, Societatea de Muzică Veche, Hotel Pantex Braşov.

Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Teatrul muzical Nae Leonard din Galaţi, Filarmonicile de stat din Braşov, Timişoara, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Cluj-Napoca şi Iaşi, Radio România Reşiţa, Centrul de proiecte culturale Aurel Stroe din Buşteni, Liceul Vocaţional de Arte din Târgu Mureş, Primăriile din Luduş, Alba Iulia, Tulcea şi Roman, Casele de cultură din Luduş, Baia de Arieş, Deva şi Roman, Casa de cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, Asociaţia Culturală DevART, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Teatrul de artă din Deva, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Şcoala de muzică Sergiu Celibidache din Roman, Radio Chişinău, Sala cu orgă din Chişinău, Muzeul Vasile Pârvan din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Societatea de concerte Bistriţa, Centrul judeţean pentru cultură Bistriţa-Năsăud.

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Teleradio Moldova, Radio Chişinău, România TV, Media Trust, România Liberă, Caţavencii, Observator Cultural, Revista Tango, Şapte Seri, Bussines Review, Ziare.com, Accent TV, agentiadecarte.ro