La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța este deschisă, în această perioadă, o expoziție a Cercetașilor Marini, în care este prezentat istoricul cercetășiei în România, în general, și în Dobrogea, în special și sunt prezentate momente din activitatea și experiența lor.

La celebrarea a 100 de ani de la începuturile cercetășiei în România, în anul 2013, Cercetașii României au realizat o Capsulă a Timpului, un cufăr, în care au fost adunate obiecte și amintiri ale cercetășiei din acest început de veac.

„Capsula Timpului va rămâne la Centrul Local al Cercetașilor din Dobrogea, un an. Cufărul urmează să fie expus la Muzeul Marinei Române și apoi la Muzeul Militar”, ne-a spus liderul unității de temerari, din cadrul Centrului Local Constanța- Cercetașii Marini, Valeriu Sandu. Acesta ne-a mai spus că îi învață pe copii să se descurce în mediul natural și pentru asta a ales cele mai frumoase și interesante zone din Dobrogea.
Casianu, unde sunt și peșteri, Cotu Văii, Capidava, Jurilovca, unde este și cea mai veche cetate din România, iar la centenarul cercetășiei românești au realizat un camp la Năvodari, pe plajă, unde copiii au foarte încântați.

Președintele Centrului Local Constanța al Cercetașilor Marini, Lițcanu Irina Eva spune că, ”cea mai mare surpriză a fost să descopere la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, documente vechi după care s-au făcut fotografii, astfel, aduncându-se în actualitate acest model de educație, bazată pe Metoda Scout și care are o istorie de 102 ani. Această organizație este cea mai mare din lume, are 36 de milioane de membri, ceea ce demonstrează că această metodă de educație non- formală, în spirit cercetășesc este foarte bună. Deviza noastră este: ”Fii pregătit. Pentru orice, oriunde, oricum !”.

Această expoziție a fost organizată în ideea de lecție și de exemplu, plecând de la principiile cercetășiei,”Să-ți respecți țara, națiunea și cuvântul dat”, în condițiile în care scara de valori s-a inversat, acestea ar trebuie să învețe generația tânără să fie altfel, să respecte valorile și să lupte pentru o lume mai bună”, a menționat muzeograf, Lavinia Dumitrașcu.

Radio Constanța