O extindere a Uniunii Europene nu este planificată pentru următorul deceniu, cel puţin, dar negocierile cu ţările interesate vor continua, a declarat comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, în cadrul unui forum la Berlin, relatează agenţia de presă Ukrinform.

“În următorii 10 ani nu vor exista primiri în UE”, a declarat comisarul european, adăugând că “din cauza circumstanţelor” admiterea în UE în această perioadă este “nerealistă”. Cu toate acestea, a explicat el, “aceasta nu înseamnă că UE nu va purta negocieri” în perioada respectivă cu ţările interesate.

Hahn a subliniat că ţările candidate “trebuie să se apropie din punct de vedere economic pentru ca cetăţenii noştri (din Europa) să fie pregătiţi pentru un astfel” de proces.

“Trebuie să acţionăm în aşa fel încât toată lumea să înţeleagă că noul membru este unul foarte valoros şi nu doar unul de cheltuieli suplimentar”, a mai spus Hahn.

El şi-a exprimat speranţa că Serbia va reprezenta un “nou capitol” în perioada următoare de extindere a UE.

“Mi-aş dori să se deschidă un capitol nou, de exemplu, cu Serbia pentru ca în perioada următoare să putem primi noi membri”, a precizat  Johannes Hahn

UE anunţase anterior că intenţionează până la sfârşitul acestui an să înceapă negocierile privind statutul de membru al Serbiei.

București FM