Conform Regulamentului Uniunii Europene de luptă împotriva pescuitului ilegal, toate statele trebuie să ateste originea și legalitatea produselor pescărești marine comercializate de şi în UE, iar Thailanda a fost atenţionată că nu ia suficiente măsuri în acest sens

În urma unei analize aprofundate a cadrului juridic şi a discuţiilor cu autorităţile thailandeze, Comisia Europeană a denunţat deficienţe clare în lupta împotriva pescuitului ilegal, nedeclarat şi nereglementat, iar Thailanda a fost avertizată că nu se iau suficiente măsuri de control şi sancţionare a pescuitului ilegal, ceea ce este echivalent cu cartonaşul galben.

Comisarul european pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, Karmenu Vella, a precizat:

Decizia începe cu o procedură de dialog cu autorităţile thailandeze pentru a le determina să adopte măsurile corective necesare şi a le ajuta la îmbunătăţtirea cadrului legal. Acestea vor avea la dispoziţie şase luni pentru a pune în aplicare un plan de acţiune împotriva pescuitului ilegal. În cazul în care situaţia nu îmbunătăţi, Uniunea Europeană ar putea recurge la cartonaşul roşu, respectiv la interzicerea importurilor de pescuit din Thailanda.

O astfel de măsură a fost luată în trecut cu Belize, Guineea, Cambodgia şi Sri Lanka.

Karmenu Vella, comisarul european pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit a mai anunţat că Filipine şi Coreea au efectuat reforme adecvate ale sistemelor lor juridice şi sunt acum echipate pentru combaterea pescuitului ilegal.

Prin urmare, se opreşte procedura de „identificare”. Aceasta a început cu un cartonaş galben pentru Coreea în luna noiembrie 2013 şi pentru Filipine în luna iunie 2014.