Reconcilierea dintre diferitele naţiuni din cadrul Uniunii Europene ar putea servi drept exemplu Armeniei şi Turciei. Cele două ţări ar trebui să folosească momentul centenarului pentru a reface relaţiile diplomatice, pentru a deschide graniţele şi drumul către integrarea economică, se specifică în rezoluţia adoptată ieri de Parlamentul European.

Prezentă la dezbateri, Kristalina Georgieva, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a declarat că reconcilierea este esenţa proiectului european şi a valorilor Uniunii şi a reafirmat sprijinul pentru cele două state implicate:

Comisia Europeană continuă să susţină normalizarea relaţiilor între Armenia şi Turcia şi să încurajeze ambele părţi să rămână angajate în procesul de normalizare, fără condiţii prealabile.

Rezoluţia, care a fost adoptată cu o majoritate covârşitoare, subliniază nevoia ca Turcia să realizeze progrese către o reconciliere veritabilă.

Mesajele de condoleanţe şi de recunoaştere a atrocităţilor împotriva armenilor, transmise de preşedintele Erdogan şi de premierul turc au fost bine venite, dar Parlamentul European încurajează Turcia să meargă mai departe şi să recunoască termenul de genocid.

Începând cu primăvara anului 1915, populaţia de origine rmeană a Imperiului otoman a fost victima unor arestări în masă, deportări şi masacre. Aproape 1 milion şi jumătate de oameni au pierit atunci în ceea ce mulţi istorici numesc „ primul genocid al secolului XX”.